Insolvenční Rejstřík ČR

Obchodný vestník
Detail

Stiahnuť podanie
  • Vestník č:
  • 183/2022
  • Kapitola:
  • Konkurzy a reštrukturalizácie
  • Podanie:
  • Oznámenia správcov
  • Deň vydania:
  • 23.9.2022
  • Značka:
  • K055488
Obchodné meno/Názov/Meno a priezvisko dlžníka/úpadcu: Etela Horváthová
Sídlo/Bydlisko dlžníka/úpadcu: Nová Bašta 202, 98034 Nová Bašta
IČO/Dátum narodenia dlžníka/úpadcu: 07.03.1980
Obchodné meno správcu:
Titul, meno a priezvisko správcu: JUDr. Vladimír Nosko
Sídlo správcu: ul. SNP 33/18, 99001 Veľký Krtíš
Kotakt na správcu : vladimir.nosko@noskopartners.sk, 047/4831479
Spisová značka správcovského spisu : 7OdK/17/2022_S512
Spisová značka súdneho spisu : 7OdK/17/2022
Druh podania : Iné zverejnenie

Oznámenie správcu o vylúčení súpisovej zložky majetku zo súpisu majetku všeobecnej podstaty

JUDr. Vladimír Nosko, správca dlžníka: Etela Horváthová, nar. 07.03.1980, trvale bytom Nová Bašta 202, 980 34 Nová Bašta,

oznamuje, že zo súpisu všeobecnej podstaty vylučuje nehnuteľnosť vedenú na Okresnom úrade  Rimavský Sobota, katastrálny odbor, zapísanú na LV č. 821 nachádzajúcu sa v Slovenskej republike, okres Rimavská Sobota, obec Nová Bašta, katastrálne územie Nová Bašta, a to:

stavby:

  • Rodinný dom súpisné číslo 202, nachádzajúci sa na parcele č. 343.

to všetko vo výlučnom vlastníctve úpadcu Horváthová Etela, rod. Horváthová, nar. 07.03.1980, bytom Nová Bašta 202, podiel 1/1.

Majetok bol zaradený do súpisu všeobecnej podstaty, ktorý bol zverejnený v Obchodnom vestníku SR č. 89/2022 dňa 10.05.2022.

Podľa § 167k ZKR zaťažený majetok tvorí konkurznú podstatu vtedy, ak sa prihlási prednostný zabezpečený veriteľ. Zaťažený majetok tvorí konkurznú podstatu aj vtedy, ak hodnota zaťaženého majetku prevyšuje ťarchy na majetku, do času, kým niektorý zo zabezpečených veriteľov nepristúpi k výkonu zabezpečovacieho práva. Hodnota zaťaženého majetku na účely posúdenia, či podlieha konkurzu, sa posúdi podľa znaleckého posudku, ktorého vypracovanie zabezpečí správca na náklady konkurzu. Do času, kým takýto znalecký posudok nie je vyhotovený, má sa za to, že zaťažený majetok nepodlieha konkurzu. Ak v konkurznej podstate nie sú peňažné prostriedky na vyhotovenie znaleckého posudku, správca zabezpečí jeho vyhotovenie, ak ktorýkoľvek veriteľ zloží preddavok na trovy znaleckého posudku.

Dlžník si v zmysle ust. § 166d zákona č.7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii (ďalej len „ZKR“),  uplatnil na vyššie popísanú nehnuteľnosť nepostihnuteľnú hodnotu obydlia na obývateľnú vec – obydlie, pričom z ustanovenia § 166d ZKR vyplýva, že súčasťou nepostihnuteľnej hodnoty obydlia je okrem obydlia aj jeho príslušenstvo vrátane zastavaného a priľahlého pozemku. V prípade bezpodielového spoluvlastníctva má každý z bezpodielových spoluvlastníkov právo na nepostihnuteľnú hodnotu obydlia. Výška nepostihnuteľnej hodnoty obydlia predstavuje v zmysle § 1 nariadenia vlády č. 45/2017 Z. z. sumu 10.000,- EUR. V zmysle ust. § 167o ods. 2 ZKR, „obydlie Dlžníka nemožno speňažiť, ak by z výťažku po odpočítaní nepostihnuteľnej hodnoty obydlia nebolo možné uspokojiť náklady speňaženia a aspoň sčasti pohľadávky prihlásených veriteľov. Hodnotu obydlia Dlžníka určí odhadom správca, ak však ktorýkoľvek veriteľ predloží znalecký posudok a uhradí preddavok na odmenu notára súvisiacu s overením priebehu dražby, vychádza sa zo znaleckého posudku. Ak sa v takom prípade vec nespeňaží, je takýto veriteľ povinný nahradiť náklady speňaženia“. Z uvedeného vyplýva, že obydlie Dlžníka, na ktoré si Dlžník uplatnil nepostihnuteľnú hodnotu obydlia možno speňažiť len v tom prípade, pokiaľ po odpočítaní nákladov speňaženia možno poskytnúť Dlžníkovi 10.000,- EUR ako nepostihnuteľnú hodnotu obydlia a aj jeho manželovi poskytnúť ako nepostihnuteľnú hodnotu obydlia vo výške 10.000,- EUR a aspoň z časti uspokojiť pohľadávky prihlásených veriteľov.

V Obchodnom vestníku SR č. 100/2022 zo dňa 25.05.2022 bola zverejnená Výzva na zloženie preddavku na vyhotovenie znaleckého posudku v zmysle § 167 odsek 6 ZKR, ktorou správca vyzval veriteľov dlžníka, aby v prípade, ak sa domnievajú, že hodnota vyššie popísanej nehnuteľnosti presahuje hodnotu, ktorá :

  • prevyšuje ťarchy na majetku,
  • súčasne dosahuje výšku, ktorá presahuje nepostihnuteľnú hodnotu obydlia v sume 10.000,- EUR pre dlžníka a v sume 10.000,- EUR pre manžela dlžníka,
  • súčasne pokryje náklady speňaženia a aspoň sčasti pohľadávky prihlásených veriteľov,

aby zložili preddavok na vypracovanie znaleckého posudku v lehote 30 dní odo dňa zverejnenia tohto oznámenia, s poučením, že ak žiadny z veriteľov nepredloží správcovi znalecký posudok na vyššie popísanú domovú nehnuteľnosť vrátane zastavaného a priľahlého pozemku, podľa ktorého hodnota tejto nehnuteľnosti bude dostatočne vysoká, aby spĺňala vyššie popísané podmienky speňažovania v lehote do 30 dní odo dňa zverejnenia oznámenia, správca tento majetok vylúči z konkurznej podstaty a v prípade dôvodov na skončenie konkurzu konkurz ukončí bez speňažovania tohto majetku.

V stanovenej lehote žiadny veriteľ dlžníka nezložil preddavok na vypracovanie znaleckého posudku.

Keďže hodnota nehnuteľnosti nedosahuje hodnotu súčtu súm spolu s nepostihnuteľnou hodnotou obydlia, nie je možné obydlie speňažovať a správca tento majetok vylúčil zo súpisu majetku všeobecnej podstaty.

JUDr. Vladimír Nosko, správca