Insolvenční Rejstřík ČR

Obchodný vestník
Detail

Stiahnuť podanie
  • Vestník č:
  • 181/2022
  • Kapitola:
  • Konkurzy a reštrukturalizácie
  • Podanie:
  • Oznámenia správcov
  • Deň vydania:
  • 21.9.2022
  • Značka:
  • K054905
Obchodné meno/Názov/Meno a priezvisko dlžníka/úpadcu: Gáll Marian
Sídlo/Bydlisko dlžníka/úpadcu: Belohrad 333 / 8, 97681 Podbrezová
IČO/Dátum narodenia dlžníka/úpadcu: 16.04.1970
Obchodné meno správcu: KASATKIN Recovery, k. s.
Titul, meno a priezvisko správcu:
Sídlo správcu: Janka Kráľa 3, 97401 Banská Bystrica
Kotakt na správcu : spravca@kasatkin.sk, 0903 600 007
Spisová značka správcovského spisu : 4OdK/342/2021 S1812
Spisová značka súdneho spisu : 4OdK/342/2021
Druh podania : Oznámenia súvisiace s dražbou majetku podliehajúceho konkurzu

OZNÁMENIE O DRAŽBE MAJETKU PODLIEHAJÚCEHO KONKURZU

  1. Uznesením Okresného súdu Banská Bystrica, sp.zn.: 4OdK/342/2021 zo dňa 07.10.2021 bol vyhlásený konkurz na majetok dlžníka Marian Gáll, nar. 16.04.1970, trvale bytom Belohrad 333/8, 976 81 Podbrezová - Lopej, podnikajúci pod obchodným menom: Marian Gáll, Belohrad 333/8, 976 81 Podbrezová - Lopej , IČO: 41271289 (ďalej len „dlžník“) a zároveň bola do funkcie správcu v konkurznej veci dlžníka ustanovená spoločnosť KASATKIN Recovery, k. s., so sídlom kancelárie Komenského 14A, 974 01 Banská Bystrica (ďalej len „správca“). Uznesenie bolo zverejnené v Obchodnom vestníku č. OV 201/2021 dňa 19.10.2021.
  2. Predmet dražby

Predmetom dražby sú nehnuteľnosti dlžníka zapísané do súpisu všeobecnej podstaty, zverejnené dňa 23.12.2021 v Obchodnom vestníku č. 246/2021, čísla súpisových zložiek č. 1 až 5, v súpisovej hodnote vo výške 11.540,- €.

Predmetom 1. kola dražby sú nehnuteľnosti zapísané v katastri nehnuteľností Slovenskej republiky, vedené Okresným úradom Brezno, katastrálny odbor, okres Brezno, obec Podbrezová, katastrálne územie Podbrezová, a to:

  • pozemok parcelné číslo 319, parcela registra “C“, druh pozemku zastavaná plocha a nádvorie o výmere 553 m2, zapísaný na liste vlastníctva  č. 57, spoluvlastnícky podiel dlžníka ¼ k celku,
  • pozemok parcelné číslo 320, parcela registra “C“, druh pozemku – záhrada o výmere 248 m2, zapísaný na liste vlastníctva  č. 57, spoluvlastnícky podiel dlžníka ¼ k celku,
  • stavba postavená na pozemku parcelné číslo 319, súpisné číslo 333, druh stavby: Rodinný dom, popis stavby: Rodinný dom, zapísaná na liste vlastníctva  č. 57, spoluvlastnícky podiel dlžníka ¼ k celku,
  • stavba postavená na pozemku parcelné číslo 319, súpisné číslo 189, druh stavby: Dreváreň, neevidovaná na liste vlastníctva, spoluvlastnícky podiel dlžníka ¼ k celku,
  • stavba postavená na pozemku parcelné číslo 321/3, súpisné číslo 1388, druh stavby: Iná budova, popis stavby: Záhradná chatka, zapísaná na liste vlastníctva  č. 2158, spoluvlastnícky podiel dlžníka ½ k celku

(ďalej aj „Predmet dražby“).

Predmet dražby sa draží ako stojí a leží. Predmet dražby sa draží v príslušných spoluvlastníckych podieloch dlžníka.

  1. Dátum, čas a miesto konania dražby:

Miesto konania dražby:              Notársky úrad JUDr. Daniela Vozárová, Kuzmányho 15068/19, Banská Bystrica 974 01

Dátum konania dražby:              26.10.2022

Čas konania dražby:                    10:00 hod.

Dražba:                                           Prvé kolo dražby

Čas otvorenia dražby:                 10:00 hod.

Čas otvorenia pre účastníkov:   09:30 hod.

Čas otvorenia dražby pre verejnosť: 09:55 hod.

Dražobník:    KASATKIN Recovery, k. s., so sídlom kancelárie Janka Kráľa 3, 974 01 Banská Bystrica, IČO: 50 382 888, správca konkurznej podstaty dlžníka: Marian Gáll, nar. 16.04.1970, trvale bytom Belohrad 333/8, 976 81 Podbrezová – Lopej.

Licitátor:     JUDr. Alexander Kasatkin LL.M., komplementár dražobníka

Navrhovateľ: KASATKIN Recovery, k. s., so sídlom kancelárie Janka Kráľa 3, 974 01 Banská Bystrica, IČO: 50 382 888, správca konkurznej podstaty dlžníka: Marian Gáll, nar. 16.04.1970, trvale bytom Belohrad 333/8, 976 81 Podbrezová – Lopej, tel: +421 910 703 676, mail: recovery@kasatkin.sk

Opis práv: Predmet dražby sa speňažuje ako celok, primerane v súlade s ust. § 167n v spojení s ust. § 167o zákona číslo 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“). Vecné bremeno viaznúce na parcele registra “C“ číslo 319, 320 zostáva vydražením nedotknuté. Iná ťarcha na Predmete dražby neviazne. Správca môže dražbu zrušiť a vyhlásiť opakované kolo dražby.

  1. Opis predmetu dražby:

Rodinný dom je samostatne stojaci objekt s jedným podzemným podlažím (čiastočne podpivničený) a s jedným nadzemným podlažím. Na rodinnom dome bola v roku 1985 v severozápadnej časti realizovaná prístavba s rozmermi cca 3,0 x 2,35 m.

Jedná sa o tradičnú murovanú stavbu, základy objektu sú betónové pásové, zvislé nosné a obvodové konštrukcie suterénu sú murované (pravdepodobne tehla) hr. 50 cm, zvislé nosné a obvodové konštrukcie sú murované z „kadry“ hr. 30 cm. Priečky sú murované z tehál na obidvoch podlažiach. Strop nad suterénom je betónový rovný, strop nad prízemím je drevený trámový rovný. Konštrukcia krovu je drevená, krytina na streche je lepenková – ONDULINE vlnitá, kompletné klampiarske konštrukcie sú z pozinkovaného plechu.  Fasáda rodinného domu je s povrchovou úpravou brizolitová omietka. Rodinný dom je napojený na inžinierske siete – elektrika, vodovod, plyn, kanalizácia je zvedená do žumpy na pozemku za rodinným domom. Prístup k rodinnému domu je z ulice Belohrad, vstup do rodinného domu je na úrovni medzipodesty vnútorného schodiska. Kúpeľňa bola rekonštruovaná v roku 2020, podlahy na prízemí v roku 2005, kotol UK bol osadený v roku 2018, plynová prípojka a vnútorné rozvody plynu boli vybudované v roku 1995.

Suterén rodinného domu je prístupy vnútorným schodiskom a v podlaží sa nachádza chodba, izba, kuchyňa, komora a kúpeľňa. Podlahy v podlaží sú prevažne povlakové PVC/ guma a v kúpeľni je na podlahe keramická dlažba. Vnútorné omietky sú hladké vápenno – cementové, v kuchyni je obklad za kuchynskou linkou a v kúpeľni je na stene keramický obklad od výšky 1,2 m vrátane obkladu vane. Vnútorné dvere sú hladké plné alebo presklené v oceľových lisovaných zárubniach. Okná v podlaží sú plastové s izolačným sklom. V kuchyni je osadená drevená kuchynská linka (laťovka) s nerezovým drezom v pracovnej doske, kombinovaný kuchynský sporák /plyn a elektrika/ a digestor nad sporákom. V kúpeľni je osadená smaltovaná vaňa, keramické umývadlo, WC kombi a klasické vodovodné batérie.  Na chodbe je osadený plynový kotol UK v kombinácii s ohrievačom TUV. Elektroinštalácia je vedená pod omietkami, rozvody vody prevažne z pozinkovaného potrubia sú vedené v stenách. Oceľové rozvody UK sú vedené pod stropom. Vykurovanie podlažia je ústredné, v podlaží sú osadené rebrové oceľové radiátory.

Prvé nadzemné podlažie slúži ako obytné podlažie. Prízemie domu je prístupné vnútorným schodiskom a v podlaží sa nachádza chodba, 3 x izba, kuchyňa, komora a kúpeľňa. Podlahy v podlaží sú prevažne plávajúce s nášlapnou vrstvou veľkoplošné parkety a v kúpeľni je na podlahe keramická dlažba. Vnútorné omietky sú hladké vápenno – cementové v kuchyni je za kuchynskou linkou keramický obklad a v kúpeľni je na stene keramický obklad od výšky 2,0 m. Vnútorné dvere sú hladké plné alebo presklené fóliované v oceľových lisovaných zárubniach. Okná v podlaží sú plastové s izolačným sklom a vnútornými žalúziami deň/noc.  V kuchyni je osadená drevená kuchynská linka na báze dreva s nerezovým drezom v pracovnej doske a kombinovaný kuchynský sporák/plyn a elektrika. V kúpeľni je osadený samostatný sprchový kút, keramické umývadlo so skrinkou, WC kombi a pákové nerezové vodovodné batérie. Elektroinštalácia je vedená pod omietkami, rozvody vody prevažne z pozinkovaného potrubia sú vedené v stenách. Oceľové rozvody UK sú vedené pod stropom. Vykurovanie podlažia je ústredné, v podlaží sú osadené rebrové a panelové oceľové radiátory.

Záhradná chatka je samostatne stojaca na záhrade na pozemku parc. C KN 321/3 (pozemok nie je predmetom dražby). Chatka je drevená s jedným nadzemných podlažím a sedlovou strechou. V chatke je zavedená elektrika. V chatke sa nachádzajú dve miestnosti – vstup a izba. Podlahy sú drevené doskové s kobercom (behúne), v chatke je zavedená elektrika (osvetlenie).

Dreváreň je z časti murovaná a z časti drevená stavba hospodárskej budovy za rodinným domom. Strecha na objekte je sedlová, krytina na streche je pálená škridla.

Dielňa je drobná murovaná stavba medzi rodinným domom a hospodárskou stavbou.  

Prípojka NN elektriky je vedená zo stĺpa umiestneného pri miestnej komunikácii, vedená vzduchom na konzolu umiestnenú na fasáde rodinného domu. Prípojka vody je z obecného vodovodu, cez vodomernú šachtu do rodinného domu. Vodomerná šachta je umiestnená pod rodinným domom. Prípojka kanalizácie ide z rodinného domu do žumpy umiestnenej v drobnej stavbe za rodinným domom. Prípojka plynu ide z distribučných rozvodov do rodinného domu. Spevnené plochy pri rodinnom dome sú betónové.

Stav predmetu dražby:

Predmet dražby je v technickom stave primeranom jeho veku a spôsobu užívania.

Rodinný dom sa nachádza v miestnej časti Lopej na ulici Belohrad v Podbrezovej. Dom je samostatne stojaci, má jedno podzemné podlažie (čiastočne podpivničený) a jedno nadzemné podlažie. Od krajského mesta Banská Bystrica je obec vzdialená približne 33 km (centrum obce a mesta) a od okresného mesta Brezno cca 9 km a dopravné spojenie je prímestskou autobusovou dopravou alebo železničnou, pričom čas jazdy z Brezna je približne 15 min. V okolí domu a v obci Podbrezová je širšia občianska vybavenosť, sú detské jasle, základná škola, súkromné stredné školy, ambulancie lekárov, lekáreň), dve pošty, dom kultúry, sieť obchodov, bankomaty a občianska vybavenosť obce. Lokalita sa nachádza západne od centra obce. Orientácia obytných miestností je prevažne v smere na sever v 1. PP a juh na prízemí RD.

Rodinný som je využívaný na bývanie – iné využitie sa nedá predpokladať.

  1. Práva a záväzky viaznuce k predmetu dražby:

Na časti Predmetu dražby (pozemok parcelné číslo 319, pozemok parcelné číslo 320) viazne nasledovná ťarcha:

  • PRAVO PRECHODU PESO I POVOZOM CEZ PARC.EN 319,320 V PROSPECH VLAS.NEHNUT.PAR.C.321/1(PVZ 53/90)

Táto ťarcha ostáva vydražením nedotknutá.

Na Predmete dražby neviazne žiadne zabezpečovacie právo podľa ZKR. 

Podľa § 167f ods. 4 ZKR „Exekučné záložné právo k dlžníkovmu majetku vyhlásením konkurzu zaniká.“

Podľa § 167k ods. 4 ZKR „Speňažením zaťaženého majetku zanikajú iba zabezpečovacie práva prihláseného zabezpečeného veriteľa a všetky neskoršie zabezpečovacie práva.“

Touto cestou dražobník v súlade s § 13a zákona číslo 527/2002 Z.z. v znení neskorších predpisov žiada všetky osoby, ktoré majú k predmetu dražby akékoľvek práva alebo záväzky alebo sú im známe skutočnosti o stave predmetu dražby (iné ako uvedené v tomto oznámení), aby bez zbytočného odkladu tieto oznámili (napr. vecné práva, predkupné práva, nájomné zmluvy iné práva a povinnosti, iné vady).

  1. Termín a miesto obhliadky:

Dátum:             10.10.2022 a dňa 11.10.2022

Čas:                   vždy o 10:30 hod.

Miesto:             Belohrad 333/8, 976 81 Podbrezová - Lopej

Záujemcovia o vykonanie obhliadky sa musia prihlásiť na obhliadku vopred telefonicky aspoň dna dni pred stanoveným termínom obhliadky na t. č. 0910 703 676 alebo emailom na recovery@kasatkin.sk.

  1. Ohodnotenie predmetu dražby:

Predmet dražby bol ohodnotený znaleckým posudkom č. 122/2022 zo dňa 18.05.2022, vypracovaným znalcom Ing. Ivanom Čiernym, znalcom v odbore stavebníctvo, odvetvie odhad hodnoty nehnuteľností, ev. č. znalca 914495 na hodnotu vo výške 27.500,- €.

  1. Najnižšie podanie: 27.500,- €

Minimálne prihodenie: 300,- €

  1. Dražobná zábezpeka: 4.000,- €

Lehota na zloženie zábezpeky:  26.10.2022 09:50 hod.

Spôsob zloženia dražobnej zábezpeky:

Bezhotovostným bankovým prevodom na účet správcu vedený v Tatrabanka, a.s., č. účtu: IBAN: SK36 1100 0000 0029 4909 0662, SWIFT: TATRSKBX, poznámka: 4OdK3422021 a označenie účastníka dražby. Dražobná zábezpeka sa považuje za zloženú, ak bola pripísaná na účet správcu do 26.10.2022 do 09:30 hod.

Dražobnú zábezpeku je možné zložiť v hotovosti do rúk správcu v mieste konania dražby najneskôr do 26.10.2022 do 09:50 hod. Dražobnú zábezpeku nie je možné zložiť do notárskej úschovy alebo bankovou zárukou, platobnou kartou, ani šekom.

Doklad preukazujúci zloženie zábezpeky bankovým prevodom:

Originál potvrdeného príkazu na úhradu peňažných prostriedkov v prospech dražobníka vo výške dražobnej zábezpeky, za predpokladu ich riadneho pripísania na účet dražobníka do 26.10.2022 do 09:30 hod., pred otvorením dražby.

Vrátenie dražobnej zábezpeky: v lehote 5 dní od skončenia dražby, ak bola pripísaná na bankový účet; Po skončení dražby, ak bola zložená v hotovosti v deň konania dražby; Úspešnému vydražiteľovi bude zábezpeka započíta na vydraženú cenu predmetu dražby.

  1. Notár osvedčujúci priebeh dražby: JUDr. Daniela Vozárová, Kuzmányho 15068/19, Banská Bystrica 974 01
  2. Organizačné opatrenia:

Účastníkom dražby môže byť osoba, ktorá spĺňa podmienky ustanovené ZoDD a dostavila sa s cieľom urobiť podanie. Vyzývame budúcich účastníkov dražby, aby sa dostavili na dražbu minimálne 15 minút pred jej začatím, z dôvodu zisťovania totožnosti, zloženia dražobnej zábezpeky a zápisu do zoznamu účastníkov dražby. Účastníkom dražby, ktorí plánujú zložiť dražobnú zábezpeku v hotovosti sa odporúča dostaviť sa na miesto konania dražby minimálne 30 minút pred začatím dražby. Účastníkom dobrovoľnej dražby môžu byť len osoby, ktoré spĺňajú zákonné podmienky v zmysle § 5 ZoDD a ktoré pred začatím dražby predložia dražobníkovi :

  1. doklad o zložení dražobnej zábezpeky v zmysle ustanovení tohto oznámenia,
  2. čestné vyhlásenie, že nie je osobou vylúčenou z dražby v zmysle § 20 ods. 2 ZoDD,
  3. doklad totožnosti (napr. platný občiansky preukaz, cestovný pas a pod.),
  4. ak ide právnickú osobu, úradný výpis z registra, kde je zapísaná a z ktorého bude vyplývať, kto je oprávnený konať v jej mene (napr. výpis z obchodného registra), nie starší ako mesiac,
  5. v prípade zastúpenia účastníka splnomocnencom – splnomocnenie s úradne osvedčeným podpisom zastúpeného účastníka, pričom zo splnomocnenia musí výslovne vyplývať oprávnenie splnomocnenca konať v mene zastúpeného na dražbe.

 

  1. Spôsob úhrady ceny dosiahnutej vydražením:

Vydražiteľ je povinný zaplatiť cenu dosiahnutú vydražením najneskôr do 15 dní od skončenia dražby na účet dražobníka vedený v Tatrabanka, a.s., č. účtu: IBAN: SK36 1100 0000 0029 4909 0662, SWIFT: TATRSKBX, poznámka: 4OdK3422021 a označenie účastníka dražby. Vydražiteľ je oprávnený písomne požiadať dražobníka o predĺženie lehoty na zaplatenie ceny dosiahnutej vydražením. Dražobná zábezpeka sa vydražiteľovi započítava do ceny dosiahnutej vydražením. V prípade neuhradenia kúpnej ceny v plnej výške v dohodnutom termíne, celá dražobná zábezpeka prepadá v prospech všeobecnej podstaty a prevod Predmetu dražby nebude realizovaný, nakoľko dražba z uvedeného dôvodu bude neplatná a správca vyhlási novú dražbu.

  1. Právo vykúpiť majetok z konkurznej podstaty:

Správca týmto poukazuje na nasl. ustanovenia § 167r ZKR, v zmysle ktorých:

Podľa § 167r ods. 1 ZKR „Oprávnená osoba podľa odseku 4 so súhlasom dlžníka má právo kedykoľvek a ktorúkoľvek časť majetku vykúpiť z konkurznej podstaty za cenu stanovenú znaleckým posudkom. Ustanovenia o pravidlách speňažovania sa v tom prípade nepoužijú.“

Podľa § 167r ods. 2 ZKR „Oprávnená osoba podľa odseku 4 so súhlasom dlžníka má právo vykúpiť majetok z konkurznej podstaty za cenu, ktorá bola dosiahnutá v dražbe, v ponukovom konaní alebo za cenu ponúknutú veriteľom, ak takúto cenu uhradí správcovi do desať dní od skončenia dražby, ponukového konania alebo predloženia ponuky veriteľom.“

Podľa § 167r ods. 3 ZKR „Ak so súhlasom dlžníka jeho príbuzný v priamom rade, jeho súrodenec alebo manžel uplatní právo vykúpiť obydlie dlžníka z konkurznej podstaty, nepostihnuteľná hodnota obydlia dlžníka sa započíta na úhradu kúpnej ceny.“

Podľa § 167r ods. 4 ZKR „Oprávnenou osobou na účely uplatnenia práva vykúpiť majetok z konkurznej podstaty sa rozumie dlžníkov príbuzný v priamom rade, jeho súrodenec, manžel alebo obec, v ktorej katastrálnom území sa nehnuteľnosť nachádza.“

Ak žiadna z oprávnených osôb neuplatní právo vykúpiť Predmet dražby z konkurznej podstaty do 10 dní od skončenia dražby v zmysle § 167r ods. 2, ods. 4 ZKR a ak uhradí vydražiteľ cenu dosiahnutú vydražením v ustanovenej lehote do 15 dní odo dňa skončenia dražby, prechádza na neho vlastnícke právo k predmetu dražby udelením príklepu, to neplatí, ak je vydražiteľom osoba, ktorá je povinná zapísať sa do registra partnerov verejného sektora podľa osobitného predpisu, ak v čase príklepu nie je zapísaná v tomto registri.

  1. Nadobudnutie vlastníckeho práva k predmetu dražby:

Po uhradení celej ceny dosiahnutej vydražením v stanovenej lehote, prechádza na vydražiteľa vlastnícke právo k predmetu dražby momentom udelenia príklepu, s prihliadnutím na ust. § 167r ZKR (t. j. ak žiadna z oprávnených osôb neuplatní právo vykúpiť Predmet dražby z konkurznej podstaty do 10 dní od skončenia dražby). Právo užívať Predmet dražby prechádza na vydražiteľa odovzdaním predmetu dražby zápisnicou o odovzdaní. Vydražiteľ dostane dve vyhotovenia osvedčeného odpisu notárskej zápisnice z dražby do 5 dní od konania dražby; jedno vyhotovenie osvedčeného odpisu notárskej zápisnice z dražby spolu s potvrdením o zaplatení zašle dražobník príslušnému okresnému úradu, katastrálnemu odboru, bez zbytočného odkladu.

  • Podmienky odovzdania predmetu dražby vydražiteľovi:

Ak nadobudol vydražiteľ vlastnícke právo k predmetu dražby, predchádzajúci vlastník je povinný odovzdať predmet dražby na základe predloženia písomného potvrdenia o vydražení predmetu dražby a doloženia totožnosti vydražiteľa do piatich dní odo dňa zaplatenia ceny dosiahnutej vydražením. Dražobník na mieste spíše zápisnicu o odovzdaní predmetu dražby. Zápisnicu o odovzdaní predmetu dražby podpíše predchádzajúci vlastník predmetu dražby, vydražiteľ a dražobník. Jedno vyhotovenie zápisnice obdrží predchádzajúci vlastník predmetu dražby a dve vyhotovenia vydražiteľ. Ak niektorá osoba odmietne zápisnicu podpísať alebo ju prevziať, táto skutočnosť sa vyznačí v zápisnici a zápisnica sa považuje za odovzdanú aj tejto osobe; o tom dražobník túto osobu poučí. Všetky náklady spojené s odovzdaním a prevzatím predmetu dražby znáša vydražiteľ. Táto povinnosť sa nevzťahuje na náklady, ktoré by inak nevznikli, ak ich svojou vinou spôsobil predchádzajúci vlastník alebo dražobník, alebo ak im tieto náklady vznikli náhodou, ktorá ich postihla. Nebezpečenstvo škody na predmete dražby prechádza z navrhovateľa dražby na vydražiteľa dňom odovzdania predmetu dražby; v ten istý deň prechádza na vydražiteľa zodpovednosť za škodu spôsobenú v súvislosti s predmetom dražby. Ak je vydražiteľ v omeškaní s prevzatím predmetu dražby, znáša nebezpečenstvo škody a zodpovednosť za škodu.

  1. Poučenie:
  2. V prípade, ak sa spochybňuje platnosť záložnej zmluvy alebo boli porušené ustanovenia zákona o dobrovoľných dražbách, môže osoba, ktorá tvrdí, že tým bola dotknutá na svojich právach, požiadať súd, aby určil neplatnosť dražby. Právo domáhať sa určenia neplatnosti dražby zaniká, ak sa neuplatní do troch mesiacov odo dňa príklepu okrem prípadu, ak dôvody neplatnosti dražby súvisia so spáchaním trestného činu a zároveň ide o dražbu domu alebo bytu, v ktorom má predchádzajúci vlastník predmetu dražby v čase príklepu hlásený trvalý pobyt podľa osobitného predpisu; v tomto prípade je možné domáhať sa neplatnosti dražby aj po uplynutí tejto lehoty. V prípade spoločnej dražby bude neplatná len tá časť dražby, ktorej sa takýto rozsudok týka.
  3. Osoba, ktorá podala na súde žalobu o určenie neplatnosti dražby podľa predchádzajúceho odseku, je povinná oznámiť príslušnému okresnému úradu, katastrálnemu odboru začatie súdneho konania.
  4. Účastníkmi súdneho konania o neplatnosť dražby sú navrhovateľ dražby, dražobník, vydražiteľ, predchádzajúci vlastník a dotknutá osoba.
  5. Ak vydražiteľ zmaril dražbu alebo ak súd určil dražbu za neplatnú, účinky príklepu zanikajú ku dňu príklepu.
  6. Neplatnosť dražby nie je možné vysloviť z dôvodu oneskoreného začatia dražby, ak bolo príčinou oneskoreného začatia dražby konanie inej dražby tým istým dražobníkom na tom istom mieste a ak neumožnil vlastník predmetu dražby, ako aj osoba, ktorá má k predmetu dražby iné ako vlastnícke právo, vykonať riadnu obhliadku predmetu dražby.

KASATKIN Recovery, k. s.