Insolvenční Rejstřík ČR

Obchodný vestník
Detail

Stiahnuť podanie
  • Vestník č:
  • 122/2022
  • Kapitola:
  • Konkurzy a reštrukturalizácie
  • Podanie:
  • Oznámenia správcov
  • Deň vydania:
  • 24.6.2022
  • Značka:
  • K037538
Obchodné meno/Názov/Meno a priezvisko dlžníka/úpadcu: Boris Vilhan - KOVOVÝROBA
Sídlo/Bydlisko dlžníka/úpadcu: Parková 14 / 1454, 96205 Hriňová
IČO/Dátum narodenia dlžníka/úpadcu: 34325051
Obchodné meno správcu:
Titul, meno a priezvisko správcu: JUDr. Ivan Dlhopolec
Sídlo správcu: Nám. SNP 27, 96001 Zvolen
Kotakt na správcu : office@akdlhopolec.sk
Spisová značka správcovského spisu : 2K/47/2010 S1475
Spisová značka súdneho spisu : 2K/47/2010
Druh podania : Zverejnenie návrhu konečného rozvrhu výťažku zo všeobecnej podstaty

V zmysle § 101 ods. 1 ZKR správca zverejňuje Návrh konečného rozvrhu výťažku pre nezabezpečených veriteľov a určuje lehotu 30 dní na jeho schválenie.

 

  1. Všeobecná časť návrhu konečného rozvrhu výťažku pre nezabezpečených veriteľov

 

1.1  Úvodné ustanovenia

Uznesením Okresného súdu Banská Bystrica zo dňa 28.02.2011, sp. zn.: 2K/47/2010 bol na majetok dlžníka Boris Vilhan, nar. 15.05.1970, trvale bytom Parková 1454/14, 962 05 Hriňová, IČO: 34 325 051 (ďalej len „Úpadca“) vyhlásený konkurz a do funkcie správcu bol ustanovený JUDr. Ivan Dlhopolec, správca.

Konkurz na majetok Úpadcu bol vyhlásený pred účinnosťou novely ZKR účinnej od 01.01.2012 (v znení zákona č. 348/2011 Z.z.) a teda v zmysle ust. § 206f ods. 1 ZKR v platnom znení, sa konkurzné konanie dokončí podľa predpisov účinných do 31. decembra 2011.

Podľa § 101 ods. 1 a ods. 2 ZKR, po úplnom speňažení majetku zapísaného do súpisu, ukončení všetkých sporov o určení popretých pohľadávok a ukončení všetkých sporov, ktorými môže byť dotknutý majetok podliehajúci konkurzu, správca bezodkladne pripraví pre nezabezpečených veriteľov konečný rozvrh výťažku (ďalej len "konečný rozvrh výťažku"). Na ten účel správca zverejní v Obchodnom vestníku návrh konečného rozvrhu výťažku a ním určenú lehotu nie kratšiu ako 15 dní a nie dlhšiu ako 30 dní na jeho schválenie. Návrh konečného rozvrhu výťažku správca pred jeho zverejnením doručí jednotlivým členom veriteľského výboru.

Návrh konečného rozvrhu výťažku okrem rozvrhu zvyšného výťažku zo speňaženia majetku podliehajúceho konkurzu obsahuje v prílohe všetky predchádzajúce rozvrhy výťažkov vrátane rozvrhov výťažkov oddelených podstát. Na schvaľovanie konečného rozvrhu výťažku sa primerane použijú ustanovenia § 98.“

Podľa § 98 ods. 1 a ods. 2 ZKR, po speňažení každej štvrtiny majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu správca bezodkladne pripraví pre nezabezpečených veriteľov rozvrh výťažku zo speňaženia tohto majetku (ďalej len „čiastkový rozvrh výťažku“). Na ten účel správca zverejní v Obchodnom vestníku návrh čiastkového rozvrhu výťažku a určí veriteľskému výboru lehotu 30 dní na jeho schválenie od jeho zverejnenia. Návrh čiastkového rozvrhu výťažku správca ešte pred jeho zverejnením v Obchodnom vestníku doručí jednotlivým členom veriteľského výboru.

Čiastkový rozvrh výťažku správca pripraví tak, aby neohrozil uspokojenie budúcich pohľadávok proti podstate ani nasledujúce rozvrhy výťažku, najmä s ohľadom na uspokojenie zabezpečených pohľadávok, ktoré sa pravdepodobne budú uspokojovať aj z majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu. Z čiastkového rozvrhu výťažku sú vyňaté zabezpečené pohľadávky, ak ich možno ešte uspokojiť z oddelenej podstaty; vyňatie zabezpečených pohľadávok z čiastkového rozvrhu výťažku sa musí v nasledujúcich rozvrhoch doplatiť. Ak sú o rozsahu čiastkového rozvrhu výťažku pochybnosti alebo ak správca na požiadanie veriteľského výboru odmietne čiastkový rozvrh výťažku pripraviť, veriteľský výbor môže požiadať súd, aby správcovi prikázal, v akom rozsahu má čiastkový rozvrh výťažku pripraviť.

Podľa § 49 Vyhlášky Ministerstva spravodlivosti SR č. 665/2005 Z. z, ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia ZKR a o zmene a doplnení niektorých zákonov, rozvrh výťažku obsahuje všeobecnú časť a rozvrhovú časť. Všeobecná časť rozvrhu výťažku obsahuje opis doterajšieho priebehu konkurzu, najmä opis skutočností, ktoré sú dôležité pre tých, ktorí budú rozvrh výťažku schvaľovať.

 

1.2 Opis doterajšieho priebehu konkurzu

Do konkurzného konania si pohľadávky prihlásili pätnásti veritelia, pričom počas konkurzu došlo k zmene veriteľa:

  • z pôvodného Slovenská republika v zast. Daňový úrad Banská Bystrica SR na nového veriteľa Slovenská konsolidačná, a.s.,
  • z pôvodného Sociálna poisťovňa, pobočka Zvolen na nového veriteľa Slovenská konsolidačná, a.s.,
  • z pôvodného Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou na nového veriteľa Slovenská konsolidačná, a.s.,
  • z pôvodného Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. na nového veriteľa Slovenská konsolidačná, a.s.,

Počas konkurzného konania došlo k späťvzatiu prihlášky veriteľa Prvá stavebná sporiteľňa, a.s. v celej prihlásenej sume pohľadávky 11.976,11 EUR.

Na prihlášku veriteľa Všeobecná úverová banka, a.s. v prihlásenej sume 1.219,47 EUR, veriteľa JUDr. Ján Debnár, súdny exekútor v prihlásenej sume 210,- EUR a veriteľa Spojená škola Detva v prihlásenej sume 368,69 EUR sa neprihliada, nakoľko tieto prihlášky boli správcovi doručené po uplynutí základnej prihlasovacej lehoty podľa § 28 ods. 5 ZKR.

Celková suma prihlásených pohľadávok bola vo výške 95.972,83 EUR, pričom celková suma zistených prihlásených pohľadávok je 82.198,56 EUR.

Ani v jednom prípade veriteľ nepodal žalobu o určenie pravosti pohľadávky.

Počas konkurzného konania vedeného na majetok dlžníka neboli vedené žiadne konania o odporovateľnosti právnych úkonov

Zo strany Správcu nebol zistený žiadny zabezpečený veriteľ Úpadcu. Z tohto dôvodu konkurznú podstatu tvorí len všeobecná podstata.

Podľa § 39 ods. 1 ZKR, ak prvá schôdza veriteľov nie je uznášaniaschopná alebo nezvolí veriteľský výbor, pôsobnosť veriteľskému výboru až do riadneho zvolenia veriteľského výboru vykonáva súd.

Schôdze veriteľov, ktorá sa uskutočnila dňa 23.05.2011 o 10.00 hod. v sídle správcu, schôdze sa zúčastnil jeden veriteľ a to Sociálna poisťovňa, ktorá bola zvolená za zástupcu veriteľov. Nakoľko však tento veriteľ postúpil prihlásenú pohľadávku, funkcia zástupcu veriteľov mu zanikla. Pôsobnosť veriteľského výboru, resp. v danom prípade zástupcu veriteľov ex lege až do riadneho zvolenia veriteľského výboru vykonáva súd.

Správca bezprostredne po svojom ustanovení do funkcie vykonal úkony smerujúce k objasneniu majetkových hodnôt Úpadcu a k ich zabezpečeniu. Výsledkom činnosti správcu bolo zistenie, že majetkovú podstatu Úpadcu tvoril nespotrebovaný preddavok predbežného správcu vo výške 98,06 EUR.

Vzhľadom ku skutočnosti, že Úpadca bol toho času zamestnaný na trvalý pracovný pomer, Správca požiadal jeho zamestnávateľa o vykonávanie zrážok zo mzdy. V období vykonávania zrážok zo mzdy Správca v prospech všeobecnej podstaty zrazil sumu vo výške 4.998,- EUR.

V čase vyhlásenia konkurzu bol Úpadca spoločníkom dvoch obchodných spoločností a to spoločnosti HIRSCHL v.o.s., IČO: 36 036 749 a SV - KOVO s.r.o., IČO: 36 761 559. U spoločnosti HIRSCHL v.o.s. došlo k jej zrušeniu s likvidáciou, do súpisu majetku všeobecnej podstaty bol zapísaný likvidačný zostatok vo výške 600,- EUR. Spoločnosť SV - KOVO s.r.o. bola zrušená bez likvidácie.

Počas konkurzného konania boli speňažené hnuteľné veci vo vlastníctve Úpadcu, zapísané v súpise majetku všeobecnej podstaty, a to v súlade s pokynom konkurzného súdu, v zmysle uznesenia zo dňa 28.10.2021, ktoré boli spolu speňažené v sume 4.800,- EUR.

Počas konkurzného konania došlo k dosiahnutiu celkového výťažku vo výške 10.496,06 EUR.

Úpadca počas konkurzného konania vedeného na jeho majetok poskytoval správcovi všetku potrebnú súčinnosť a riadne si plnil svoje povinnosti ustanovené ZKR.

 

  1. Rozvrhová časť návrhu konečného výťažku všeobecnej podstaty pre nezabezpečených veriteľov

 

  1. Výťažok zo speňaženia

 

Nižšie uvedený prehľad obsahuje opis príslušných súpisových zložiek majetku tvoriacich všeobecnú podstatu s priradením výťažku pripadajúceho na jednotlivé súpisové zložky tvoriace všeobecnú podstatu a spôsob ich speňaženia:

Všeobecná podstata príjmy zo speňaženia

     

Opis súpisovej zložky majetku

Súpisová hodnota

v EUR

Spôsob speňaženia súpisovej zložky

Odmena

v EUR

preddavok na činnosť správcu

98,06

zabezpečením súdom

0,98

likvidačný zostatok HIRSCHL

600

zabezpečením správcom

6,00

speňaženie hnuteľných vecí

4800

zabezpečením správcom

624,00

zrážky zo mzdy

4998

zabezpečením správcom

49,98

Spolu

10496,06 EUR

 

680,96 EUR

 

Podľa § 91 ods. 4 ZKR, o speňažovaní majetku podliehajúceho konkurzu správca vedie prehľadnú evidenciu; evidenciu vedie osobitne pre všeobecnú podstatu a osobitne pre každú oddelenú podstatu. Po speňažení každej súpisovej zložky majetku správca priradí výťažok zo speňaženia tej súpisovej zložke majetku, ktorá bola predmetom speňaženia. Ak správca spoločne speňaží viaceré súpisové zložky majetku a jednotlivé výťažky nie je možné určiť, spoločný výťažok správca pomerne rozpočíta medzi dotknuté súpisové zložky majetku podľa ich vzájomnej hodnoty, pričom vychádza z hodnoty uvedenej v súpise.

Správca konštatuje, že boli úspešne speňažené vyššie uvedené súpisové zložky tvoriace všeobecnú podstatu a zo speňaženia tejto podstaty bol dosiahnutý výťažok 10.496,06 EUR.

 

  1. Pohľadávky proti všeobecnej podstate

 

Podľa § 95 ods.1 ZKR, nezabezpečené pohľadávky sa v zistenom rozsahu uspokoja z výťažku speňaženia majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu, ktorý zvýšil po odpočítaní pohľadávok proti podstate priradených k súpisovým zložkám majetku tvoriacich všeobecnú podstatu. Ak nie je možné uspokojiť nezabezpečené pohľadávky v celom rozsahu, uspokoja sa pomerne podľa ich vzájomnej výšky.

S poukazom na citované ustanovenie ZKR výťažok zo speňaženia majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu Úpadcu sa znižuje o pohľadávky proti podstate priradené k súpisovým zložkám majetku úpadcu, ktoré tvoria všeobecnú podstatu Úpadcu. Pre lepšiu prehľadnosť veriteľa o priebehu konkurzu uvádzame prehľad pohľadávok proti všeobecnej podstate v členení podľa typológie (právneho dôvodu) jednotlivých pohľadávok a času ich vzniku a uspokojenia:

Pohľadávky proti všeobecnej podstate

     

Právny dôvod

Veriteľ

celkom v  EUR

Čas vzniku (rok)

Čas a rozsah uspokojenia

poplatok za vyhlásenie konkurzu

Daňový úrad BB

663,88

2011

pri rozvrhu

dlžné poistné

Sociálna poisťovňa

327,21

2011

pri rozvrhu

daň z pridanej hodnoty

Daňový úrad BB

598,03

2011

pri rozvrhu

dlžné poistné

Sociálna poisťovňa

327,21

2011

pri rozvrhu

daňové nedoplatky

Daňový úrad BB

1008,30

2011

pri rozvrhu

dlžné poistné

Sociálna poisťovňa

436,28

2011

pri rozvrhu

dlžné poistné

Sociálna poisťovňa

447,05

2011

pri rozvrhu

dlžné poistné

Sociálna poisťovňa

225,32

2012

pri rozvrhu

dlžné poistné

Sociálna poisťovňa

337,98

2012

pri rozvrhu

dlžné poistné

Sociálna poisťovňa

450,64

2013

pri rozvrhu

dlžné poistné

Sociálna poisťovňa

781,62

2013

pri rozvrhu

dlžné poistné

VŠZP

57,68

2014-2015

pri rozvrhu

dlžné poistné

VŠZP

230,72

2015

pri rozvrhu

dlžné poistné

VŠZP

173,04

2015

pri rozvrhu

dlžné poistné

VŠZP

405,48

2019-2020

pri rozvrhu

poplatok za konkurzné konanie

súd

125,50

2022

pri rozvrhu

odmena správcu za speňaženie majetku

JUDr. Ivan Dlhopolec, správca

680,96

2022

pri rozvrhu

Spolu pohľadávky proti podstate

 

7276,90  EUR

 

 

 

Správca postupom podľa § 87 ods. 4 ZKR, priradil k súpisovým zložkám majetku Úpadcu tvoriacim všeobecnú podstatu Úpadcu pohľadávky proti podstate zaťažujúce výťažok zo speňaženia všeobecnej podstaty. Podrobný prehľad celkových súm výťažkov z jednotlivých súpisových zložiek majetku podliehajúceho konkurzu s priradenými pohľadávkami proti všeobecnej podstate (§ 96 ods. 2  ZKR) tvorí prílohu č. 1 tohto návrhu konečného rozvrhu výťažku.

Celkovo vznikli pohľadávky proti všeobecnej podstate vo výške 7.276,90 EUR.

 

2.1.        Výpočet odmeny správcu

 

Odmena správcu za výkon funkcie pozostáva z paušálnej odmeny za výkon funkcie do konania prvej schôdze veriteľov určovanej rozhodnutím súdu a z odmeny správcu zo speňaženia.

Podľa § 20 ods. 1 vyhlášky platí, za speňaženie hnuteľnej veci alebo nehnuteľnosti, vrátane bytu alebo nebytového priestoru, alebo viacerých hnuteľných vecí zapísaných do súpisu jednou položkou (jednou súpisovou zložkou majetku) patrí správcovi odmena z výťažku takto:

a) zo sumy výťažku do 30 eur 16 %,

b) zo sumy výťažku nad 30 eur 15 %,

c) zo sumy výťažku nad 330 eur 14 %,

d) zo sumy výťažku nad 3 330 eur 13 %,

e) zo sumy výťažku nad 33 330 eur 12 %,

f) zo sumy výťažku nad 333 330 eur 3 %,

g) zo sumy výťažku nad 3 333 330 eur 1 %.

Podľa § 20 ods. 2 vyhlášky platí, za speňaženie peňažných prostriedkov v mene euro ich zabezpečením alebo za speňaženie peňažných prostriedkov v cudzej mene ich zabezpečením a výmenou za eurá patrí správcovi odmena 1 % z výťažku.

S poukazom na vyššie citované ustanovenia vyhlášky správca vypočítal odmenu zo speňaženia každej súpisovej zložky majetku (pokiaľ mu za jej speňaženie prináleží odmena) nasledovne:

  • pri odmene za speňaženie hnuteľných vecí vypočítal odmenu ako 13% zo sumy 4.800,- EUR,
  • pri odmene za speňaženie peňažných prostriedkov v mene euro ich zabezpečením (nespotrebovaný preddavok predbežného správcu, likvidačný zostatok, zrážky zo mzdy) vypočítal odmenu ako 1% zo základu (§ 20 ods. 2  vyhlášky).

V zmysle uvedeného má Správca nárok na odmenu zo speňaženia všeobecnej podstaty vo výške 680,96 EUR. Presný výpočet pre každú súpisovú zložku je uvedený v tabuľke príjmov všeobecnej podstaty.

 

2.2.       Výpočet súdneho poplatku za konkurzné konanie

 

Podľa § 8 ods. 3 zákona č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov (ďalej len „ZoSP“), poplatok za konkurzné konanie podľa osobitného predpisu 3f) je splatný v deň rozvrhu výťažku, z ktorého sa vypočítal; zahrnie sa ako pohľadávka proti podstate do rozvrhu výťažku, z ktorého sa vypočítal.

Podľa § 7 ods. 11 ZoSP, základ poplatku sa zaokrúhľuje na celé eurá nadol.

Podľa položky 5 písm. a) prílohy k ZoSP - Sadzobníka súdnych poplatkov - za konkurzné konanie podľa osobitného predpisu 3g) 1,2 % zo speňaženej sumy z podstaty, najviac 1 991,50 eura.

S poukazom na citované zákonné znenie Správca vypočítal súdny poplatok za konkurzné konanie pre všeobecnú podstatu ako sumu výťažku zahrnutého do rozvrhu po zaokrúhlení na celé eurá nadol (10.496,06 € = 10.496,- EUR) násobenú koeficientom 1,2% = 125,50 EUR.

 

  1. Návrh rozvrhu

S poukazom na vyššie uvedené správca predkladá tento návrh konečného rozvrhu výťažku pre nezabezpečených veriteľov:

 

Veriteľ

Zistená suma

V EUR

Podiel v celkovej sume v konkurze zistených pohľadávok %

Suma určená na uspokojenie veriteľa dlžníka v EUR

Allianz - Slovenská poisťovňa, a.s.

215,27

0,26

8,37 

ČSOB Leasing, a.s.

 32 664,75  

39,74

1279,29

OIL SLOVAKIA

1 061,39

1,29

41,52

Slovenská konsolidačná (pôvodne DÚ SR)

1619,70

1,97

63,42

Slovenský plynárenský priemysel, a.s.

1576,02

1,92

61,81

Slovenská konsolidačná (pôvodne Sociálna poisťovňa)

6153,98

7,49

241,12

Stredoslovenská energetika, a.s.

806,48

0,98

31,55

Tatra-Leasing, s.r.o.

607,10

0,74

23,82

Slovenská konsolidačná (pôvodne Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou)

120,00

0,15

4,83

VB LEASING SK, spol. s r.o.

34672,53

42,18

1357,84

Slovenská konsolidačná (pôvodne VŠZP)

2701,34

3,28

105,59

Spolu

82198,56 EUR

100 %

3219,16 EUR

 

JUDr. Ivan Dlhopolec,

správca Úpadcu Boris Vilhan