Insolvenční Rejstřík ČR

Obchodný vestník
Detail

Stiahnuť podanie
  • Vestník č:
  • 84/2022
  • Kapitola:
  • Dražby
  • Podanie:
  • Oznámenie o dobrovoľnej dražbe
  • Deň vydania:
  • 3.5.2022
  • Značka:
  • X032675
Mesto Košice
Oznámenie o dobrovoľnej dražbe (podľa § 17 zákona č. 527/2002 Z.z.) :
Oznámenie o dražbe číslo MK/A/2022/05453
A. Označenie dražobníka
I. Obchodné meno/meno a priezvisko Mesto Košice
II. Sídlo/bydlisko Trieda SNP48/A04011 Košice
a) Názov ulice/verejného priestranstva Trieda SNP
b) Orientačné/súpisné číslo 48/A
c) Názov obce Košice d) PSČ 04011
e) Štát SR
III. Zapísaný , oddiel: , vložka číslo:
IV. IČO/ dátum narodenia 00691135
B. Označenie navrhovateľov
1. I. Obchodné meno/meno a priezvisko Mesto Košice
II. Sídlo/bydlisko
a) Názov ulice/verejného priestranstva Trieda SNP
b) Orientačné/súpisné číslo 48/A
c) Názov obce Košice d) PSČ 04011
e) Štát SR
IV. IČO/ dátum narodenia 00691135
C. Miesto konania dražby Magistrát mesta Košice, Trieda SNP 48/A, Košice – zasadačka č. C 205 na 2. poschodí.
D. Dátum konania dražby 25. 05. 2022
E. Čas konania dražby 9.45
F. Kolo dražby prvé
G. Predmet dražby

Nebytový priestor č. 1 (garáž) s výmerou 17,33 m2, nachádzajúci sa na prízemí bytového domu na ul. Železiarenská č. 40, súp. č. 486, postaveného na parc. C KN č. 945, zastavané plochy a nádvoria v k. ú. Šaca, vrátane spoluvlastníckeho podielu na spoločných častiach a spoločných zariadeniach domu a pozemku zapísanom na liste vlastníctva č. 1728 vo veľkosti 106/10000, prislúchajúceho k priestoru č.1.

H. Opis predmetu dražby

Bytový dom, v ktorom sa nebytový priestor nachádza, má tri vchody. Vstup do bytového domu k bytom je z juhu, vstupy do nebytových priestorov sú zo severu. Dom ma 4 nadzemné podlažia, podzemné podlažie nemá. V bytovom dome je spolu 27 bytov, v každom vchode je 8 bytov. Na prízemí domu sa nachádzajú spoločné priestory, schodiská a dva nebytové priestory. Vertikálnu komunikáciu vo vchode umožňuje dvojramenné železobetónové schodisko.

Nebytový priestor č. 1 je rohový. Pozostáva z jednej miestnosti. Svetlá výška priestoru je cca 2650 mm. Priestor je bez hygienického zariadenia. Strop priestoru je železobetónový s rovným podhľadom. Povrch podlahy priestoru je betónový, v miestach poškodený, nesúdržný, drobí sa. Nášľapná  vrstva  podlahy sú pásy PVC, v časti betón. Omietky priestoru

sú hladké, čiastočne poškodené, omietka stropu je v škárach popraskaná, zle vyspravená. Elektroinštalácia je vedená po povrchu stien. Pod stropom priestoru sú umiestnené rozvody vody a rozvody vykurovania. V mieste deliacej steny medzi priestormi č.1 a č.2 je na stene umiestnené staršie plechové umývadlo, ktorého vývod studenej vody ústí do tohto nebytového priestoru č.1. Merač spotreby vody sa však nachádza pod stropom susedného nebytového priestoru č.2. V priestore sa na západnej stene nachádza plastové okno s vonkajšími mrežami. Vstup do priestoru umožňuje dvojkrídlová oceľová otvárateľná garážová brána.

Stavebno-technický stav nebytového priestoru si vyžaduje rekonštrukciu poškodených navlhnutých omietok a drobiacej sa podlahy. V priestore boli privedené nové rozvody elektriny.

K vlastníctvu nebytového priestoru prislúcha aj spoluvlastnícky podiel nebytového priestoru č.1 na spoločných častiach a  zariadeniach obytného domu súp. č. 486 veľkosti 106/10000. Spoločnými časťami domu sú najmä: základy domu, strecha chodby, obvodové múry, priečelia, vchody, schodištia, vodorovné nosné a izolačné konštrukcie, zvislé nosné konštrukcie, ktoré sú nevyhnutné pre jeho podstatu a bezpečnosť a sú určené na spoločné užívanie.

Spoločnými zariadeniami domu sú najmä: práčovňa, sušiareň, kočikáreň, miestnosti pre ukladania bicyklov, spoločné priestory, spoločná televízna anténa, bleskozvody, vodovodné , teplonosné, kanalizačné, elektrické, telefónne a plynové domové prípojky a to aj v prípade, ak sú umiestnené mimo domu, v ktorom je prevádzaný priestor umiestnený.

K vlastníctvu nebytového priestoru prislúcha tiež spoluvlastnícky podiel na pozemku vo veľkosti 106/10000.

I. Práva a záväzky viaznuce na predmete dražby
Na predmete dražby podľa LV č.1728 je zapísaná ťarcha zákonného záložného práva k bytu podľa zákona 182/93 Z.z. v prospech Spoločenstva vlastníkov bytov Železiarenská 40,42,44 sídlo Železiarenská 40, 040 01 Košice – 71/98.

Predmet dražby je zverený do správy Mestskej časti Košice – Šaca (podľa § 6 zákona č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v znení neskorších predpisov). Správca vykonáva právne úkony pri správe majetku obce (t. j. navrhovateľa) v jej mene (§ 6 ods. 4 zákona č. 138/1991 Zb.). Zánikom vlastníckeho práva navrhovateľa k predmetu dražby zaniká správa.

Predmet dražby je prenajatý fyzickej osobe na základe nájomnej zmluvy č. 08/2011 zo dňa 18.04.2011 (ktorú v mene navrhovateľa uzatvoril správca) na dobu neurčitú za ročné nájomné vo výške 324,24 €. Zmluva je k nahliadnutiu na Magistráte mesta Košice, referáte nakladania s majetkom.

Podľa § 680 ods. 2 Občianskeho zákonníka ak dôjde k zmene vlastníctva k prenajatej veci, vstupuje nadobúdateľ do právneho postavenia prenajímateľa. Nájomné za užívanie predmetu dražby nájomcom do dňa prevodu vlastníctva predmetu dražby patrí správcovi (ktorý koná v mene navrhovateľa). Správca v mene navrhovateľa (v postavení pôvodného prenajímateľa) na základe žiadosti poukáže vydražiteľovi (v postavení nového prenajímateľa) pomernú časť uhradeného nájomného za obdobie nájmu po zmene vlastníctva predmetu dražby. Navrhovateľ oznámi správcovi deň nadobudnutia vlastníctva k predmetu dražby vydražiteľom.
J. Spôsob stanovenia ceny predmetu dražby
Všeobecná hodnota nehnuteľností bola stanovená na základe znaleckého posudku č. 39/2019, aktualizovaného znaleckými posudkami č. 5/2021 a 4/2022, vypracovanými znalcom z odboru stavebníctva.
K. Najnižšie podanie 5 700 €
L. Minimálne prihodenie 200 €
M. Dražobná zábezpeka a) výška 570 €
b) spôsob zloženia dražobnej zábezpeky Spôsob zloženia zábezpeky:
• bezhotovostným prevodom alebo vkladom na účet mesta Košice vedený v Prima banka Slovensko a.s. Žilina, regionálna pobočka Košice, IBAN: SK11 5600 0000 0004 4248 4014, VS 8061 alebo do notárskej úschovy
• vo forme bankovej záruky.
Dražobnú zábezpeku nie je možné zložiť platobnou kartou ani šekom.
c) doklad preukazujúci zloženie dražobnej zábezpeky Účastník dražby je povinný preukázať zloženie dražobnej zábezpeky dražobníkovi pri zápise do zoznamu účastníkov dražby, pred jej otvorením, jedným z nasledovných dokladov: • výpis z vlastného účtu účastníka dražby • potvrdenka pokladničnej operácie banky • zápisnica o úschove u notára resp. potvrdenie notára o tom, že dražobná zábezpeka je zložená na účte notárskych úschov • originál resp. overená kópia listiny preukazujúcej vydanie bankovej záruky (prevodný príkaz sa nepovažuje za doklad preukazujúci zloženie dražobnej zábezpeky).
d) lehota na zloženie dražobnej zábezpeky Lehota na zloženie dražobnej zábezpeky sa končí otvorením dražby
e) vrátenie dražobnej zábezpeky Dražobná zábezpeka sa vydražiteľovi započítava do ceny dosiahnutej vydražením. Účastníkovi dražby, ktorý predmet dražby nevydražil sa zložená zábezpeka vráti bez zbytočného odkladu (najneskôr do 10 dní) po skončení dražby bezhotovostným prevodom na účet účastníka dražby (číslo účtu a výšku zloženej zábezpeky účastník dražby oznámi písomne na tlačive, ktoré odovzdá pri zápise do zoznamu účastníka dražby) alebo zabezpečí jej vydanie z notárskej úschovy. V prípade listiny preukazujúcej vydanie bankovej záruky predloženej účastníkom dražby, ktorý predmet dražby nevydražil, táto bude vrátená bez zbytočného odkladu.
N. Spôsob úhrady ceny dosiahnutej vydražením
Vydražiteľ je povinný po skončení dražby uhradiť cenu dosiahnutú vydražením do 15 dní od skončenia dražby bezhotovostným prevodom alebo vkladom na účet dražobníka vedený v Prima banka Slovensko a.s., IBAN: SK72 5600 0000 0004 4248 2043. Dražobná zábezpeka sa vydražiteľovi započítava do ceny dosiahnutej vydražením.
O. Obhliadka predmetu dražby (dátum) 06.05.2022 a 13.05.2022 o 10.00 hod.
Miesto obhliadky Košice, Mestská časť Košice - Šaca
Organizačné opatrenia Zraz záujemcov o obhliadku je pred nehnuteľnosťou na Železiarenskej ulici č. 40, Košice - Šaca
P. Nadobudnutie vlastníckeho práva k predmetu dražby
Ak vydražiteľ zaplatí cenu dosiahnutú vydražením v stanovenej lehote, prechádza na neho vlastnícke právo dňom udelenia príklepu. Po nadobudnutí vlastníckeho práva k predmetu dražby bude predmet dražby vydražiteľovi odovzdaný na základe predloženia osvedčeného odpisu notárskej zápisnice a doloženia totožnosti vydražiteľa bez zbytočných prieťahov. V prípade prechodu vlastníckeho práva voči tretím osobám dražobník oznámi tento prechod tretím osobám bez zbytočných prieťahov.
Všetky náklady spojené s odovzdaním a prevzatím predmetu dražby nesie vydražiteľ.
Vydražiteľ berie na vedomie, že predmet dražby je užívaný treťou osobou (nájomcom) na základe platnej nájomnej zmluvy (viď vyššie informáciu v časti „Práva a záväzky viaznuce na predmete dražby“).
R. Podmienky odovzdania predmetu dražby
Podmienky odovzdania predmetu dražby budú dohodnuté s úspešným vydražiteľom.
S. Poučenie podľa § 21 ods. 2 až 6 zákona č. 527/2002 Z.z. o dobrovoľných dražbách
  1. V prípade, ak boli porušené ustanovenia zákona o dobrovoľných dražbách, môže osoba, ktorá tvrdí, že tým bola dotknutá na svojich právach, požiadať súd, aby určil neplatnosť dražby. Právo domáhať sa určenia neplatnosti dražby zaniká, ak sa neuplatní do troch mesiacov odo dňa príklepu, ak dôvody neplatnosti dražby súvisia so spáchaním trestného činu a zároveň ide o dražbu domu alebo bytu, v ktorom má predchádzajúci vlastník predmetu dražby v čase príklepu hlásený trvalý pobyt podľa zákona č. 253/1998 Z.z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky v znení zákona č. 454/2004 Z.z., v tomto prípade je možné domáhať sa neplatnosti dražby aj po uplynutí tejto lehoty. V prípade spoločnej dražby bude neplatná len tá časť dražby, ktorej sa takýto rozsudok týka.
  2. Osoba, ktorá podala na súde žalobu podľa bodu 1 písmena S tohto oznámenia o dražbe, je povinná oznámiť príslušnej správe katastra nehnuteľností začatie súdneho konania.
  3. Účastníkom súdneho konania o neplatnosť dražby podľa bodu 1 písmena S tohto oznámenia o dražbe sú navrhovateľ dražby, dražobník, vydražiteľ, predchádzajúci vlastník a dotknutá osoba podľa bodu 2 písmena S tohto oznámenia o dražbe.
  4. Ak súd určí dražbu za neplatnú, účinky príklepu zanikajú ku dňu príklepu.
  5. Neplatnosť dražby nie je možné vysloviť z dôvodu oneskoreného začatia dražby, ak bolo príčinou oneskoreného začatia dražby konanie inej dražby tým istým dražobníkom na tom istom mieste alebo ak neumožnil vlastník predmetu dražby, ako aj osoba, ktorá má k predmetu dražby iné ako vlastnícke právo, vykonať riadnu obhliadku predmetu dražby.
T. Notár
a) titul JUDr.
b) meno Daniela
c) priezvisko Kováčová
d) sídlo Hlavná 58, 04001 Košice