Insolvenční Rejstřík ČR

Obchodný vestník
Detail

Stiahnuť podanie
  • Vestník č:
  • 1/2022
  • Kapitola:
  • Konkurzy a reštrukturalizácie
  • Podanie:
  • Oznámenia správcov
  • Deň vydania:
  • 3.1.2022
  • Značka:
  • K000119
Obchodné meno/Názov/Meno a priezvisko dlžníka/úpadcu: Bekeová Iveta
Sídlo/Bydlisko dlžníka/úpadcu: Sokolce 390, 94617 Sokolce
IČO/Dátum narodenia dlžníka/úpadcu: 27.01.1962
Obchodné meno správcu:
Titul, meno a priezvisko správcu: Mgr. Lukáš Grežďo
Sídlo správcu: Streďanská 1537/14, 95501 Topoľčany
Kotakt na správcu : lukas.grezdo@gmail.com, 0903 215 770
Spisová značka správcovského spisu : 27OdK/248/2021 S1533
Spisová značka súdneho spisu : 27OdK/248/2021
Druh podania : Iné zverejnenie

Oznámenie o identifikácii majetku – obydlia dlžníka, výzva veriteľom

V konkurznom konaní navrhovateľa / dlžníka: Iveta Bekeová, nar. 27.01.1962, bytom Sokolce č. 390, 946 17 Sokolce, štátny občan SR, (ďalej len „Dlžník“) bol uznesením Okresného súdu Nitra č.k. 27OdK/248/2021 vydaného dňa 28.10.2021 vyhlásený konkurz na majetok Dlžníka a za správcu bol ustanovený Mgr. Lukáš Grežďo, sídlo kancelárie Streďanská 1537/14, 955 01 Topoľčany zapísaný v zozname správcov MS SR pod značkou S 1533 (ďalej len „Správca“). Predmetné uznesenie bolo zverejnené vo vydaní Obchodného vestníka č. 213/2021 dňa 05.11.2021 a stalo sa právoplatné a vykonateľné dňa 06.11.2021.

Týmto v súlade s § 167o ods. 2 zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“)  o z n a m u j e m , že v predmetnom konkurznom konaní bol zistený majetok (obydlie), ktorého podielovým spoluvlastníkom v podiele 1/6 je Dlžník a pri ktorom má Správca za to, že uvedené obydlie Dlžníka nemožno speňažiť, nakoľko by z výťažku po odpočítaní nepostihnuteľnej hodnoty obydlia nebolo možné uspokojiť náklady speňaženia a aspoň sčasti pohľadávky prihlásených veriteľov.

Identifikácia majetku – obydlia Dlžníka:

Typ majetku

Stavba / nehnuteľnosť

Popis stavby / nehnuteľnosti

Rodinný dom

Druh stavby

Stavba postavená na zemskom povrchu

Súpisné číslo stavby

390

Stavba postavená na parcele číslo

1022/5 (parcela registra „C“ KN)

Okres, Obec, Katastrálne územie

Komárno, Sokolce, Sokolce-Lak

Číslo listu vlastníctva

90

Spoluvlastnícky podiel dlžníka

1/6

Poznámka

Dlžník je podielový spoluvlastník s ďalšími štyrmi podielovými spoluvlastníkmi. Rodinný dom je postavený v 60-tych rokoch 20. storočia, je v pôvodnom stave z hľadiska exteriéru aj interiéru, v primeranom technickom stave k veku stavby, dom je obývateľný. V dome býva Dlžník a jeho blízke osoby. Podľa vyjadrenia obce Sokolce, obec neeviduje v ich archíve žiadnu projektovú dokumentáciu domu, žiadne stavebné povolenie ani kolaudačné rozhodnutie. Uvedené dokumenty by mali byť archivované v Štátnom archíve v Nitre (pracovisko Komárno). Predmetný rodinný dom je napojený na vybudovaný verejný vodovod a plynovod. Zo strany podielových spoluvlastníkov za posledných 10 rokov nebola zaslaná na Stavebný úrad v Sokolciach žiadna žiadosť týkajúca sa predmetnej nehnuteľnosti. Priľahlý pozemok – dvor je udržiavaný.

Rodinný dom neprešiel žiadnou exteriérovou ani interiérovou rekonštrukciou.

Predpokladaná hodnota majetku / obydlia dlžníka

8.500,- EUR (na spoluvlastnícky podiel 1/6)

 

Typ majetku

Pozemok – parcela registra „C“ katastra nehnuteľností - intravilán

Popis nehnuteľnosti

Pozemok, na ktorom je postavená bytová budova označená súpisným číslom

Číslo parcely

1022/5

Druh pozemku

zastavaná plocha a nádvorie

Výmera v m2

525

Okres, Obec, Katastrálne územie

Komárno, Sokolce, Sokolce-Lak

Číslo listu vlastníctva

90

Spoluvlastnícky podiel dlžníka

1/6

Poznámka

Podľa vyjadrenia obce Sokolce sú momentálne ceny pozemkov v obci Sokolce za 1m² za zastavané plochy a nádvoria v rozmedzí od 6,- € do 10,-€.

Predpokladaná hodnota majetku / obydlia dlžníka – priľahlého pozemku

875,- EUR (na spoluvlastnícky podiel 1/6)

Dlžník si v zmysle § 166d ZKR uplatnil na vyššie popísanú nehnuteľnosť nepostihnuteľnú hodnotu obydlia na obývateľnú vec (obydlie, pričom z ust. § 166d ods. 1 ZKR vyplýva, že súčasťou nepostihnuteľnej hodnoty obydlia je okrem rodinného domu aj jeho príslušenstvo vrátane zastavaného a priľahlého pozemku. Výška nepostihnuteľnej hodnoty obydlia predstavuje v zmysle § 1 nariadenia vlády č. 45/2017 Z. z. sumu 10.000,00 EUR.

Podľa § 167o ods. 2 ZKR platí: „Obydlie dlžníka nemožno speňažiť, ak by z výťažku po odpočítaní nepostihnuteľnej hodnoty obydlia nebolo možné uspokojiť náklady speňaženia a aspoň sčasti pohľadávky prihlásených veriteľov. Hodnotu obydlia dlžníka určí odhadom správca; ak však ktorýkoľvek veriteľ predloží znalecký posudok a uhradí preddavok na odmenu notára súvisiacu s overením priebehu dražby, vychádza sa zo znaleckého posudku. Ak sa v takom prípade vec nespeňaží, je takýto veriteľ povinný nahradiť náklady speňaženia.“

Z uvedeného vyplýva, že obydlie Dlžníka, na ktoré si Dlžník uplatnil nepostihnuteľnú hodnotu obydlia možno speňažiť len v tom prípade, pokiaľ po odpočítaní nákladov speňaženia možno Dlžníkovi poskytnúť zo speňaženia sumu 10.000,00 EUR.

Hodnotu obydlia Dlžníka spolu s priľahlým pozemkom určil Správca odhadom na sumu 9.375 EUR.

Podľa prvotných zistení platí, že náklady na speňaženie budú:

- zorganizovanie dobrovoľnej dražby v zmysle zákona č. 527/2002 Z. z. o dobrovoľných dražbách dražobníkom

- osvedčenie priebehu dražby notárom, vypracovanie notárskej zápisnice,

- upovedomenie osôb, ktoré vyplýva zo zákona o dobrovoľných dražbách,

- upovedomenie podielových spoluvlastníkov,

- návrh na zápis do katastra nehnuteľností,

- odmena správcu zo speňaženia,

- ďalšie súvisiace náklady.

Predpokladané náklady na speňaženie budú podľa názoru Správcu vyššie ako je sám výťažok. Obydlie Dlžníka je navyše v menšinovou podielovom spoluvlastníctve, jedná sa o pôvodný stav nehnuteľnosti, a preto je zvýšené riziko, že dražba, resp. jednotlivé kolá dražby budú neúspešné a Správca nebude mať z čoho uhradiť náklady neúspešnej dražby.

Správca s odvolaním sa na vyššie citované ustanovenie ZKR má za to, že uvedené obydlie Dlžníka nemožno speňažiť, nakoľko by z výťažku po odpočítaní nepostihnuteľnej hodnoty obydlia nebolo možné uspokojiť náklady speňaženia a aspoň sčasti pohľadávky prihlásených veriteľov.

Výzva veriteľom

Na základe vyššie uvedeného týmto vyzývam veriteľov, aby v lehote 30 dní odo dňa zverejnenia tohto oznámenia, predložili znalecký posudok k nehnuteľnosti a zložili preddavok na odmenu notára súvisiacu s overením dražby vo výške 600,- EUR, inak Správca nepristúpi k spísaniu a následnému speňaženiu obydlia Dlžníka dražbou a bude sa mať za to, že vyššie identifikované nehnuteľnosti (obydlie Dlžníka) nemožno speňažiť.

Preddavok je veriteľ povinný zložiť na číslo účtu IBAN: SK24 5600 0000 0091 6285 1001, vedený v Prima banka Slovensko, a.s. V poznámke pre adresáta je potrebné uviesť: „Iveta Bekeová – PREDDAVOK“.

Mgr. Lukáš Grežďo, správca