Insolvenční Rejstřík ČR

Obchodný vestník
Detail

Stiahnuť podanie
  • Vestník č:
  • 217/2020
  • Kapitola:
  • Konkurzy a reštrukturalizácie
  • Podanie:
  • Oznámenia správcov
  • Deň vydania:
  • 10.11.2020
  • Značka:
  • K081464
Obchodné meno/Názov/Meno a priezvisko dlžníka/úpadcu: Krahulec Ján
Sídlo/Bydlisko dlžníka/úpadcu: Banícka 118 / 11, 99122 Bušince
IČO/Dátum narodenia dlžníka/úpadcu: 05.03.1974
Obchodné meno správcu:
Titul, meno a priezvisko správcu: JUDr. Tomáš Kohút
Sídlo správcu: Námestie SNP 74/28, 96001 Zvolen
Kotakt na správcu : office@tkak.sk, 045/5240250
Spisová značka správcovského spisu : 1K/38/2015 S1254
Spisová značka súdneho spisu : 1K/38/2015
Druh podania : Zverejnenie návrhu konečného rozvrhu výťažku zo všeobecnej podstaty

 

  1. VŠEOBECNÁ ČASŤ NÁVRHU KONEČNÉHO ROZVRHU VÝŤAŽKU PRE NEZABEZPEČENÝCH VERITEĽOV
    1. Úvodné ustanovenia

Uznesením, ktoré vydal Okresný súd Banská Bystrica,  sp. zn.  1K/38/2015, vo veci vyhlásenia konkurzu na majetok úpadcu Ján Krahulec, Banícka 11/118, 991 22 Bušince, nar.: 05.03.1974 (ďalej len „Úpadca“) bola do funkcie správcu ustanovená Ing. Janka Dobrocká, so sídlom kancelárie Rádayho 8, 984 01 Lučenec (ďalej aj „predchádzajúci správca“).

Uznesením, ktoré vydal Okresný súd Banská Bystrica,  sp. zn.  1K/38/2015, vo veci vyhlásenia konkurzu na majetok úpadcu Ján Krahulec, Banícka 11/118, 991 22 Bušince, nar.: 05.03.1974 (ďalej len „Úpadca“) bol do funkcie správcu ustanovený JUDr. Tomáš Kohút, so sídlom kancelárie Námestie SNP 74/28, 960 01 Zvolen, zapísaný v zozname správcov vedeným MS SR pod č. S1254 (ďalej aj „správca“).

V zmysle ustanovenia § 96 ods. 2 zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZKR“) platí:

„Pred zostavením rozvrhu správca zostaví zoznam pohľadávok proti podstate, ktoré boli alebo majú byť uspokojené z výťažku zaradeného do podstaty, z ktorej sa rozvrh zostavuje; v zozname uvedie poradie a sumy, v akej boli alebo majú byť pohľadávky proti podstate uspokojené. Zostavenie zoznamu a zámer zostaviť rozvrh správca oznámi zverejnením v Obchodnom vestníku.“

V zmysle ustanovenia § 101 ods. 1 a ods. 2 ZKR:

„(1) Po úplnom speňažení majetku zapísaného do súpisu, ukončení všetkých sporov o určení pohľadávok a ukončení všetkých sporov, ktorými môže byť dotknutý majetok podliehajúci konkurzu, správca bezodkladne pripraví pre nezabezpečených veriteľov konečný rozvrh výťažku (ďalej len „konečný rozvrh výťažku“). Na ten účel správca zverejní v Obchodnom vestníku návrh konečného rozvrhu výťažku a ním určenú lehotu nie kratšiu ako 15 dní a nie dlhšiu ako 30 dní na jeho schválenie. Návrh konečného rozvrhu výťažku správca pred jeho zverejnením doručí jednotlivým členom veriteľského výboru.“

„(2) Návrh konečného rozvrhu výťažku okrem rozvrhu zvyšného výťažku zo speňaženia majetku podliehajúceho konkurzu obsahuje v prílohe všetky predchádzajúce rozvrhy výťažkov vrátane rozvrhov výťažkov oddelených podstát.“

V zmysle ustanovenia § 98 ods.1 a ods. 2 ZKR platí:

„(1) Rozvrh zo všeobecnej podstaty správca zostaví bez zbytočného odkladu po speňažení majetku všeobecnej podstaty; výťažky, ktoré majú byť podľa rozvrhu vydané na sporné pohľadávky, správca uschová.“

„(2) Ak to povaha veci pripúšťa, správca zostaví aj čiastkový rozvrh zo všeobecnej podstaty. Veriteľský výbor sa môže domáhať, aby súd prikázal správcovi čiastkový rozvrh zostaviť a v akom rozsahu.“

V zmysle ustanovenia § 49 Vyhlášky Ministerstva spravodlivosti SR č. 665/2005 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia ZKR v znení neskorších predpisov (ďalej len „vyhláška“) platí:

„Rozvrh výťažku obsahuje všeobecnú časť a rozvrhovú časť. Všeobecná časť rozvrhu výťažku obsahuje opis doterajšieho priebehu konkurzu, najmä opis skutočností, ktoré sú dôležité pre tých, ktorí budú rozvrh výťažku schvaľovať.“

    1. Opis doterajšieho priebehu konkurzu so zameraním na skutočnosti, ktoré sú dôležité pre tých, ktorí budú rozvrh výťažku schvaľovať

Predchádzajúci správca v priebehu konkurzu vykonal úkony smerujúce k objasneniu majetkových hodnôt Úpadcu.

Predchádzajúci správca v priebehu konkurzu vykonal úkony smerujúce k objasneniu majetkových hodnôt Úpadcu a na základe vlastnej činnosti a poskytnutej súčinnosti zapísal do súpisu všeobecnej podstaty nasledovné súpisové zložky:

Tab. č. 1: Súpisové zložky všeobecnej podstaty - Iné majetkové hodnoty:

Opis súpisovej zložky majetku

Spôsob speňaženia súpisovej zložky

Suma

Nespotrebovaná časť preddavku na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu

-

664,00 EUR

Peňažná hotovosť

-

1 660,00 EUR

Zrážky zo mzdy úpadcu

-

627,46 EUR

SPOLU

2 951,46 EUR

S poukazom na skutočnosť, že správca speňažil všetky majetkové hodnoty zapísané do súpisu majetku s celkovým výťažkom 2 951,46 €, pristúpil k vypracovaniu návrhu konečného rozvrhu výťažku všeobecnej podstaty pre nezabezpečených veriteľov.

  1. ROZVRHOVÁ ČASŤ NÁVRHU KONEČNÉHO ROZVRHU VÝŤAŽKU VŠEOBECNEJ PODSTATY PRE NEZABEZPEČENÝCH VERITEĽOV      
    1. Výťažok zo speňaženia

Podľa ustanovenia § 91 ods. 4 ZKR platí:

„O speňažovaní majetku podliehajúceho konkurzu správca vedie prehľadnú evidenciu; evidenciu vedie osobitne pre všeobecnú podstatu a osobitne pre každú oddelenú podstatu. Po speňažení každej súpisovej zložky majetku správca priradí výťažok zo speňaženia tej súpisovej zložke majetku, ktorá bola predmetom speňaženia. Ak správca spoločne speňaží viaceré súpisové zložky majetku a jednotlivé výťažky nie je možné určiť, spoločný výťažok správca pomerne rozpočíta medzi dotknuté súpisové zložky majetku podľa ich vzájomnej hodnoty, pričom vychádza z hodnoty uvedenej v súpise.”

Správca s poukázaním na Tabuľku č. 1 konštatuje, že boli úspešne speňažené všetky súpisové zložky tvoriace všeobecnú podstatu a zo speňaženia tejto podstaty bol dosiahnutý výťažok spolu vo výške 2 951,46 EUR.

    1. Pohľadávky proti podstate
      1. Všeobecne o pohľadávkach proti podstate

Podľa § 87 ods. 1, 5 a 6 ZKR:

„1) Pohľadávky proti podstate sú pohľadávky proti všeobecnej podstate a pohľadávky proti oddelenej podstate.

5) Pohľadávky proti oddelenej podstate sú náklady podľa odseku 2, ak súvisia s oddelenou podstatou, pričom tieto sa uspokojujú z oddelenej podstaty v tomto istom poradí ako pohľadávky proti všeobecnej podstate. Ak náklady súvisiace s oddelenou podstatou súvisia aj s inou podstatou, tieto sa rozpočítajú medzi dotknuté podstaty pomerným spôsobom podľa súpisovej hodnoty majetku, s ktorým súvisia; ak už došlo k speňaženiu majetku, pri rozpočítaní nákladov medzi dotknuté podstaty sa vychádza z výťažku získaného speňažením majetku.

6) Pohľadávky proti oddelenej podstate uspokojuje správca priebežne; ak nemôže plne uspokojiť pohľadávky proti oddelenej podstate toho istého poradia, uspokoja sa pomerne.“

Podľa § 94 ZKR:

„Zabezpečená pohľadávka zabezpečeného veriteľa sa v zistenom rozsahu uspokojí z výťažku speňaženia majetku tvoriaceho oddelenú podstatu zabezpečeného veriteľa, ktorý zvýšil po odpočítaní pohľadávok proti podstate priradených k súpisovým zložkám majetku tvoriacich jeho oddelenú podstatu. Ak nie je možné uspokojiť zabezpečenú pohľadávku zabezpečeného veriteľa v celom rozsahu, vo zvyšnom rozsahu sa uspokojí ako nezabezpečená pohľadávka.“

S poukazom na citované ustanovenia ZKR, výťažky zo speňaženia majetku tvoriaceho všeobecnú podstatu sa znižujú o pohľadávky proti podstate priradené k jednotlivým súpisovým zložkám majetku.

Podľa § 87 ods. 5 ZKR, ak náklady súvisiace s oddelenou podstatou súvisia aj s inou podstatou, tieto sa rozpočítajú medzi dotknuté podstaty pomerným spôsobom podľa súpisovej hodnoty majetku, s ktorým súvisia; ak už došlo k speňaženiu majetku, pri rozpočítaní nákladov medzi dotknuté podstaty sa vychádza z výťažku získaného speňažením majetku.

Podrobný prehľad celkových súm výťažkov z jednotlivých súpisových zložiek majetku podliehajúceho konkurzu s priradenými pohľadávkami proti jednotlivým podstatám tvorí Prílohu č. 1 tohto návrhu rozvrhu výťažku a zoznam pohľadávok proti podstate s uvedením právneho dôvodu, času vzniku, času uspokojenia a veriteľa pohľadávky proti podstate, ako aj dôvodu jej priradenia k príslušnej súpisovej zložke majetku v intenciách úpravy § 87 ZKR tvorí Prílohu č. 2 tohto návrhu rozvrhu výťažku.

Pohľadávky rozpočítané proti všeobecnej podstate vznikli vo výške spolu 1 928,19 €.

Oznam správcu o zostavení zoznamu pohľadávok proti všeobecnej podstate a o zámere zostaviť rozvrh výťažku z všeobecnej podstaty bol zverejnený v Obchodnom vestníku.

V lehote 30 dní od zverejnenia oznamu o zostavení zoznamu pohľadávok proti podstate v Obchodnom vestníku SR, poradie pohľadávky proti podstate nenamietol u správcu zástupca veriteľov, zabezpečený veriteľ a ani žiadna osoba tvrdiaca, že je veriteľom pohľadávky proti podstate. Námietkou poradia pohľadávky proti podstate sa rozumie aj námietka, že pohľadávka proti podstate nie je zaradená do zoznamu alebo že nemá byť zaradená do zoznamu alebo že má byť zaradená do zoznamu v inom rozsahu, ako rozsahu určenom správcom.

      1. Ustanovenia o výpočte odmeny správcu

Odmena správcu za výkon funkcie pozostáva z paušálnej odmeny za výkon funkcie do konania prvej schôdze veriteľov určenej rozhodnutím konkurzného súdu a z odmeny správcu z výťažku. Paušálna odmena správcu bola predchádzajúcemu správcovi priznaná uznesením Okresného súdu Banská Bystrica vo výške 663,88 €.

Pri výpočte odmeny  predchádzajúceho správcu z výťažku boli aplikované tieto právne normy:

Podľa § 13 ods. 1  vyhlášky, za výkon funkcie po konaní prvej schôdze veriteľov patrí správcovi odmena určená ako percento z výťažku, ktoré ustanovuje táto vyhláška (ďalej len „odmena z výťažku"). Za speňaženie majetku podliehajúceho konkurzu pred konaním prvej schôdze veriteľov nárok na odmenu z výťažku nemá žiaden správca.

Podľa § 13 ods. 2 vyhlášky, výťažkom na účely určenia odmeny z výťažku sa rozumie suma peňažných prostriedkov v eurách priradená k dotknutej súpisovej zložke majetku ako výťažok zo speňaženia majetku podliehajúceho konkurzu podľa zásad ustanovených zákonom (§ 91 ods. 4 zákona) znížená o sumu nákladov speňaženia všeobecnej a oddelenej podstaty okrem nákladov, ktoré schválil príslušný orgán (§ 82 zákona). 

Podľa § 17 ods. 1 a ods. 2 vyhlášky platí:

„(1) Za speňaženie peňažnej pohľadávky podliehajúcej konkurzu, ktorá vyplynula z nároku na náhradu škody, z nároku na úhradu nemajetkovej ujmy, z odstúpenia od zmluvy, z bezdôvodného obohatenia, z neplatnosti právneho úkonu alebo zo zmluvnej pokuty, patrí správcovi odmena 6 % z výťažku.“

„(2) Za speňaženie inej peňažnej pohľadávky podliehajúcej konkurzu patrí správcovi odmena 5 % z výťažku. Za výťažok z úroku vyplateného bankou za zostatok na účte, na ktorý sa uložil výťažok zo speňaženia majetku podliehajúceho konkurzu, odmena správcovi nepatrí.“

Podľa § 20 ods. 2 vyhlášky platí:

„Za speňaženie peňažných prostriedkov v mene euro ich zabezpečením alebo za speňaženie peňažných prostriedkov v cudzej mene ich zabezpečením a výmenou za eurá patrí správcovi odmena 1 % z výťažku.“

S poukazom na vyššie uvedené ustanovenia vyhlášky správca vypočítal odmenu zo speňaženia každej súpisovej zložky majetku všeobecnej podstaty (pokiaľ mu  za jej speňaženie prináleží odmena) vo veci:

  • peňažných pohľadávok – zrážky zo mzdy a iných príjmov podielom 5 % zo základu (§ 17 ods. 2  vyhlášky)
  • zabezpečenia peňažnej hotovosti a výplaty nespotrebovanej časti preddavku na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu podielom 1 % zo základu (§ 20 ods. 2 vyhlášky)

Tab. č. 4: Vyčíslenie odmeny správcu zo speňaženia každej súpisovej zložky majetku všeobecnej podstaty

Odmena správcu z výťažku

Základ pre výpočet odmeny

Odmena bez DPH

§ Vyhlášky

nespotrebovaná časť preddavku na úhradu odmeny a výdavkov predbežného správcu

664,00 EUR

6,64 EUR

§ 20 ods. 2

Peňažná hotovosť úpadcu

1 660,00 EUR

16,60 EUR

§ 20 ods. 2

Zrážky zo mzdy úpadcu

627,46 EUR

31,37 EUR

§ 17 ods. 2

SPOLU

54,61 EUR

 

V zmysle uvedeného mal predchádzajúci správca nárok na odmenu zo speňaženia všeobecnej podstaty spolu vo výške 54,61 EUR.

      1. Ustanovenia o výpočte súdneho poplatku za konkurzné konanie

Podľa § 8 ods. 3 zákona č. 71/1991 Zb. o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov (ďalej len „ZoSP“) poplatok za konkurzné konanie podľa osobitného predpisu 3f) je splatný v deň rozvrhu výťažku, z ktorého sa vypočítal; zahrnie sa ako pohľadávka proti podstate do rozvrhu výťažku, z ktorého sa vypočítal.

Podľa § 7 ods. 11 ZoSP, základ poplatku sa zaokrúhľuje na celé eurá nadol. Poplatok sa vypočíta s presnosťou na eurocenty tak, že ak suma prevyšujúca celé číslo je

a) menšia ako 50, poplatok sa zaokrúhli na celé euro nadol,

b) rovná 50, poplatok sa nezaokrúhli,

c) väčšia ako 50, poplatok sa zaokrúhli na pol eura nadol.

Podľa položky 5 písm. c) prílohy k ZoSP - Sadzobníka súdnych poplatkov - za konkurzné konanie podľa osobitného predpisu 3f) 0,2 % z výťažku zahrnutého do čiastkového rozvrhu výťažku zo všeobecnej podstaty, najviac 3 319 eur; poplatok sa však neplatí z výťažku, ktorý bol zaradený do všeobecnej podstaty z oddelenej podstaty, pokiaľ už bol aspoň raz predmetom rozvrhu 0,2 % z výťažku zahrnutého do konečného rozvrhu výťažku zo všeobecnej podstaty, najviac 3 319 eur; poplatok sa platí len zo zvyšného výťažku zahrnutého do konečného rozvrhu výťažku; poplatok sa však neplatí z výťažku, ktorý bol zaradený do všeobecnej podstaty z oddelenej podstaty, pokiaľ už bol aspoň raz predmetom rozvrhu; 0,2 % z výťažku zahrnutého do rozvrhu výťažku z oddelenej podstaty, najviac 3 319 eur; poplatok sa však neplatí z výťažku, ktorý bol zaradený do oddelenej podstaty z inej oddelenej podstaty, pokiaľ už bol aspoň raz predmetom rozvrhu.

V súlade s citovanými zákonnými ustanoveniami, správca vypočítal súdny poplatok za konkurzné konanie pre všeobecnú podstatu ako sumu výťažku zahrnutého do rozvrhu vo výške 2 951,46 EUR (zo základu zaokrúhleného na celé eurá nadol) násobenú koeficientom 0,2 %, z čoho správca určil výslednú sumu súdneho poplatku vo výške 5,00 EUR.

    1. Suma určená na uspokojenie zistených nezabezpečených veriteľov
   

Celková suma výťažkov zo všeobecnej podstaty

2 951,46 EUR

Celková suma pohľadávok proti všeobecnej podstate

1 928,19 EUR

Suma určená na uspokojenie nezabezpečených veriteľov

1 023,27 EUR

    1. Triedy nezabezpečených veriteľov podľa zisteného poradia uspokojovania pohľadávok zo všeobecnej podstaty
      1. Pohľadávky zaradené do triedy Prednostná pohľadávka z reštrukturalizačného konania (§ 120 ods. 4 zákona) – por. „A“
  • žiadne pohľadávky
      1. Pohľadávky zaradené do triedy Pohľadávka z  nového úveru (§ 141 zákona) – por. „B“
  • žiadne pohľadávky
      1. Pohľadávky zaradené do triedy Pohľadávka z poistenia voči poisťovni (§ 195 ods. 1 a 2 zákona) – por. „C“
  • žiadne pohľadávky
      1. Pohľadávky zaradené do triedy Podriadená pohľadávka (§ 95 ods. 2 zákona) – por. „D“
  • žiadne pohľadávky
      1. Pohľadávky zaradené do triedy Iná pohľadávka – por. „E“

Tab. č. 6: Zoznam veriteľov s zo zisteným poradím uplatnených nezabezpečených pohľadávok „E“

Veriteľ

Podiel na celkovej sume zistených nezabezpečených pohľadávok

Zistená suma - Celková suma

RECLAIM, a.s.

99,77 %

43 699,81 €

PIL-EX, s.r.o.

0,23 %

100,00 €

SPOLU

 

43 799,81 EUR

    1. Návrh rozvrhu

S poukazom na vyššie uvedené správca predkladá tento návrh konečného rozvrhu výťažku pre nezabezpečených veriteľov:

Okresný súd Banská Bystrica vykonávajúci pôsobnosť príslušného orgánu v konkurznej veci  úpadcu Ján Krahulec, Banícka 11/118, 991 22 Bušince, nar.: 05.03.1974  vedenej Okresným súdom Banská Bystrica, sp. zn. 1K/38/2015 o návrhu konečného rozvrhu výťažku pre nezabezpečených veriteľov zo dňa 27.10.2020

r o z h o d o l:

Okresný súd Banská Bystrica  s c h v a ľ u j e návrh konečného rozvrhu výťažku pre nezabezpečených veriteľov zo dňa 27.10.2020 podľa návrhu správcu nasledovne:

   

Celková suma výťažkov zo všeobecnej podstaty

2 951,46 EUR

Celková suma pohľadávok proti všeobecnej podstate

1 928,19 EUR

Suma určená na uspokojenie nezabezpečených veriteľov

1 023,27 EUR

s c h v a ľ u j e  rozdelenie sumy určenej na uspokojenie nezabezpečených veriteľov tak, že bude použitá na uspokojenie zistených nezabezpečených pohľadávok veriteľov zaradených do triedy Iná pohľadávka – por. „E“ nasledovne:

Tab. č. 7: Zoznam veriteľov s určením schválenej sumy uspokojenia zistených pohľadávok

Veriteľ

Zistená suma - Celková suma

Podiel na celkovej sume v konkurze zistených pohľadávok

Suma určená na uspokojenie veriteľov dlžníka

RECLAIM, a.s.

43 699,81 €

99,77 %

1 020,93 €

PIL-EX, s.r.o.

100,00 €

0,23 %

2,34 €

SPOLU

43 799,81 €

100,00%

 1 023,27 €

Správca žiada Okresný súd Banská Bystrica, aby v lehote 15 dní od zverejnenia tohto návrhu konečného rozvrhu výťažku pre nezabezpečených veriteľov v Obchodnom vestníku SR, tento návrh konečného rozvrhu výťažku schválil.

Podľa ustanovenia § 101 ods.1 ZKR:

„Po úplnom speňažení majetku zapísaného do súpisu, ukončení všetkých sporov o určení popretých pohľadávok a ukončení všetkých sporov, ktorými môže byť dotknutý majetok podliehajúci konkurzu, správca bezodkladne pripraví pre nezabezpečených veriteľov konečný rozvrh výťažku (ďalej len "konečný rozvrh výťažku"). Na ten účel správca zverejní v Obchodnom vestníku návrh konečného rozvrhu výťažku a ním určenú lehotu nie kratšiu ako 15 dní a nie dlhšiu ako 30 dní na jeho schválenie. Návrh konečného rozvrhu výťažku správca pred jeho zverejnením doručí jednotlivým členom veriteľského výboru.“

 

JUDr. Tomáš Kohút, správca úpadcu Ján Krahulec