Insolvenční Rejstřík ČR

Obchodný vestník
Detail

Stiahnuť podanie
  • Vestník č:
  • 172/2019
  • Kapitola:
  • Dražby
  • Podanie:
  • Oznámenie o opakovanej dobrovoľnej dražbe
  • Deň vydania:
  • 6.9.2019
  • Značka:
  • X027958
Dom Dražieb s.r.o.
Oznámenie o dobrovoľnej dražbe (podľa § 17 zákona č. 527/2002 Z.z.) :
Oznámenie o dražbe číslo DDBA 002/2019
A. Označenie dražobníka
I. Obchodné meno/meno a priezvisko Dom Dražieb s.r.o.
II. Sídlo/bydlisko Podzámska3792001 Hlohovec
a) Názov ulice/verejného priestranstva Podzámska
b) Orientačné/súpisné číslo 37
c) Názov obce Hlohovec d) PSČ 92001
e) Štát Slovenská republika
III. Zapísaný Okresný súd Trnava , oddiel: Sro , vložka číslo: 26178/T
IV. IČO/ dátum narodenia 45711933
B. Označenie navrhovateľov
1. I. Obchodné meno/meno a priezvisko Prvá stavebná sporiteľňa, a. s.
II. Sídlo/bydlisko
a) Názov ulice/verejného priestranstva Bajkalská
b) Orientačné/súpisné číslo 30
c) Názov obce Bratislava d) PSČ 82948
e) Štát Slovenská republika
IV. IČO/ dátum narodenia 31335004
C. Miesto konania dražby Budova EURODOM KOŠICE, Floriánska 19, 040 01 Košice, 3. poschodie, školiaca miestnosť
D. Dátum konania dražby 25. 09. 2019
E. Čas konania dražby 10,30 hod.
F. Kolo dražby opakované
G. Predmet dražby

Predmetom  dražby sú:

  • byt č. 21 na 7. p. vo vchode 8 v bytovom dome „obytný dom Dvorkinova 6,8“ súp. č. 761 na ulici Dvorkinova, Košice (ďalej len „bytový dom“), ktorý je postavený na pozemku parc.  registra „C“ č. 1864 o výmere 534 m2, zastavaná plocha a nádvorie (ďalej len „pozemok“)
  • spoluvlastnícky podiel priestoru na spoločných častiach a spoločných zariadeniach bytového domu, na príslušenstve a spoluvlastnícky podiel k pozemku vo veľkosti 242/10000in 

zapísané na LV č. 11459 vedenom Okresným úradom Košice, katastrálny odbor, k.ú. Furča, obec Košice - Dargovských hrdinov, okres Košice III, vo vlastníctve: Iveta Kinski, rod. Pastirčíková, nar. 19.08.1968, trvale bytom Dvorkinova 761/8, 040 22 Košice, SR, v podiele 1/1.

Dražba sa vzťahuje na vyššie uvedené nehnuteľnosti vrátane všetkých ich súčastí a príslušenstva najmä na vodovodnú prípojku, kanalizačnú prípojku, elektroprípojku, spevnené plochy, parkovacie plochy, chodníky, oplotenie a sadové úpravy pokiaľ zmluva o zriadení záložného práva neurčuje inak.

H. Opis predmetu dražby

Vzhľadom k tomu, že vlastník neumožnil vykonať obhliadku v riadne naplánovanom a oznámenom termíne, znalecký posudok je vypracovaný s uplatnením zákona č. 527/2002 Z.z. §12 ods. 3, ktorý znie: „Ak osoba, ktorá má predmet dražby v držbe, neumožní vykonanie ohodnotenia predmetu dražby, ohodnotenie možno vykonať z dostupných údajov, ktoré má dražobník k dispozícii“. 

Radový bytový dom súp. č. 761 panelovej konštrukcie s dvomi sekciami má 8 nadzemných podlaží a polozapustený suterén, z toho 1.NP (prízemie) je vstupné podlažie so vstupnou chodbou, kde sa nachádzajú poštové schránky, vstup do  pivničných priestorov a dva byty. V suteréne sa nachádzajú pivnice k jednotlivým bytom, spoločné priestory a technické miestnosti. Na vstupnom podlaží  sa nachádzajú dva štvorizbové byty a na ostatných podlažiach dva trojizbové byty a jeden jednoizbový byt. Celková kapacita sekcie bytového domu je 7 podlaží x 3 bytové jednotky a 1.NP x 2 byty  t.j. spolu 23 bytov. Na typickom podlaží sa nachádzajú tri byty, výťah a jednoramenné schodisko. Ohodnocovaný byt č. 21 sa nachádza na 7.NP ( 7. poschodí ).

Bytový dom bol postavený v roku 1979 v rámci výstavby Sídliska Dargovských hrdinov. V tejto lokalite sú vystavané obytné domy panelové podľa typových projektov bytových domov. Bytový dom je situovaný  na sídlisku nazývanom Furča,  s prístupom z ulice Dvorkinova. Táto lokalita  je  lokalitou s pretrvávajúcim  záujmom o bývanie, vzhľadom na svoj charakter, blízkosť a dobrú dostupnosť do centra mesta. Trojizbový byt je I. kategórie s ústredným vykurovaním. Podiel priestoru na spoločných častiach a spoločných zariadeniach  domu je 242/10000. Spoluvlastnícky podiel 1/1.

Byt je v osobnom vlastníctve, číslo bytu 21, na 7. poschodí /7.NP/, je vybavený základným príslušenstvom a ústredným vykurovaním z centrálneho zdroja. Dispozíciu bytu tvorí 3x izba a príslušenstvo: predsieň, kúpeľňa  s  WC, kuchyňa, komora na chodbe  oproti bytu a pivnica v 1.PP.  Byt má 6 m dlhú lodžiu. Vypočítaná podlahová plocha bytu je  70,70 m2 (izba 20,15 m2, izba 11,69 m2, izba 10,20 m2, kuchyňa 10,35 m2, predsieň 8,18 m2, kúpeľňa s WC 6,53 m2, komora 0,98 m2, pivnica 2,62 m2).

CH. Opis stavu predmetu dražby – Viď opis predmetu dražby

Z konštrukčného hľadiska je objekt založený na pásových základoch a pilótach, zvislé nosné konštrukcie a deliace priečky - panelové typovej konštrukčnej sústavy T08B, v osovej vzdialenosti 6,0 m. Stropná konštrukcia a schodisko monolitické betónové, obvodové steny panelové.  Na bytovom dome je zrealizovaná spádová strecha s novou živičnou krytinou a zateplením. Bytový dom je zateplený kontaktným zatepľovacím systémom s farebnou povrchovou úpravou /2016/. V spoločných priestoroch na chodbách v schodiskovom priestore sú plastové okná, ktoré sú umiestnené na každom poschodí. Vstupná brána je nová plastová s elektronickým vrátnikom. Pri rekonštruovanom vstupe - v  zádverí  presvetlenom oknami,  sú osadené nové poštové schránky. V schodisku je osadený výťah /v pôvodnom stave/ s nosnosťou 320 kg. Schodisko je jednoramenné železobetónové prefabrikované s povrchovom z novej keramickej dlažby. Povrchy podláh vstupných priestorov sú  z novej keramickej dlažby. V suteréne je PVC podlaha a cementový poter. V inštalačnej šachte boli vymenené spoločné rozvody vodovodu, kanalizácie a plynu.

Technický stav:

Prevedené úpravy: V roku 2016 bola prevedená oprava a zateplenie strechy s výmenou strešnej krytiny, s výmenou hromozvodu a klampiarskych konštrukcií. Bolo prevedené zateplenie bytového domu kontaktným zatepľovacím systémom s farebnou povrchovou úpravou silikátovou omietkou. Prevedená výmena okien a vstupných  brán, položenie dlažby vo vstupných priestoroch a na schodiskách, rekonštrukcia lodžií, zateplenie stropu pivníc a prevedenie povrchovej úpravy stien spoločných priestorov maľovaním. Vymenené sú stúpacie rozvody vody a kanalizácie /2012/. Bytový dom je napojený na spoločné rozvody tepla, vody, plynu, kanalizácie a internet. Bytový dom je v súčasnosti vo veľmi dobrom technickom stave vzhľadom na prevedené  úpravy a rekonštrukcie vykonané v rokoch 2012 - 2016. Životnosť a opotrebovanie je stanovené analytickou metódou vzhľadom na prevedené rekonštrukcie a úpravy bytového domu a hodnoteného bytu č. 21 /informácie čerpané z archívu znalca/.

Spoločné časti:

Základy - betónové základové pásy a pilóty.

Zvislé nosné konštrukcie - obvodový plášť aj deliace konštrukcie montované z dielcov betónových plošných.

Stropné konštrukcie - zo železobetónových prefabrikovaných dosák. 

Schodište - železobetónové prefabrikované jednoramenné, nášľapná vrstva keramická dlažba.

Zastrešenie bez krytiny - dvojplášťová konštrukcia približne s 2,5 % spádom.

Krytina strechy - z povlakových krytín vo forme hydroizolačných pásov /asfaltové pásy/, zateplená.

Strecha - plochá, na streche je umiestnená murovaná strojovňa výťahu a odvetranie bytových jadier ventilačnými hlavicami. 

Klampiarske konštrukcie - z pozinkovaného plechu úplné (strecha, parapety, atiky, rímsy, lemovania a pod.).

Úprava vnútorných povrchov - vápenné štukové omietky, keramický sokel  8 cm.

Úprava vonkajších povrchov - zateplená  fasáda, škrabané omietky s náterom.

Dvere a vráta  - v spoločných priestoroch sú osadené  prevažne dvere na báze dreva plné v plechových zárubniach, vstupné dvere 2 ks sú nové plastové so zasklením, zadný vstup chránený mrežou.

Okná - nové plastové s izolačným dvojsklom.

Povrchy podláh - v komunikačných priestoroch - vstup, pred bytmi a schodiská keramická dlažba.

Vonkajšie príslušenstvo - pripojenia na technickú infraštruktúru.

Spoločné zariadenia:

Vykurovanie - teplovodné ústredné, napojenie prostredníctvom výmenníkovej stanice na horúcovod s osadeným meraním a reguláciou, pričom v každom byte sú radiátory s pomerovými meračmi a termostatickými ventilmi. Stúpacie a hlavné rozvody k jednotlivým priestorom sú z oceľových rúr.

Elektroinštalácia - rozvodná sústava 3NPE, 230/400, 50 Hz, TN - S. Všetky elektromery bytov sú inštalované v rozvádzačoch pri vchodoch do bytov. Vnútorné rozvody sú realizované v káblových žľaboch, na jednotlivých podlažiach v spoločných priestoroch nad omietkou. Osvetlenie v spoločných priestoroch je ovládané nástennými vypínačmi.

Bleskozvod - s uzemňovacou sústavou.

Vnútorný vodovod - rozvod studenej a teplej vody, hlavné rozvody z plastových rúr.

Meranie spotreby studenej a teplej vody pre jednotlivé byty.

Vnútorná kanalizácia - kompletné rozvody splaškovej a dažďovej kanalizácie z plastových rúr.

Vnútorný plynovod  - rozvod plynu realizovaný z oceľových rúr.

Ohrev teplej vody - centrálny z výmenníkovej stanice napojený na horúcovod.

Vzduchotechnika - podtlakový systém vetrania priestorov kúpeľni a záchodov cez centrálne šachty, vzduchotechnické rozvody pre napojenie odsávačov pár v kuchyniach.

Ostatné - rozvody slaboprúdu (telefón, káblová televízia, internet, domový telefón).

Výťahy - bytový dom má výťah s nosnosťou 320 kg.

Byt je po rekonštrukcii vykonanej  v roku 2003, s rekonštrukciou  bytového jadra, so štandardným vybavením. Bytové jadro je murované. Kúpeľňa s plastovou rohovou vaňou a umývadlom, vodovodnou sprchovou batériou 1ks a 1ks pákovou  batériou nad umývadlom, WC - 1x keramické WC kombi. V kúpeľni s WC sú keramické dlažby a keramické obklady po strop. Kuchynská linka je vymenená v rámci rekonštrukcie v roku 2003, tvaru písmena L, z materiálu na báze dreva s nerezovým drezom a pákovou vodovodnou batériou a  spotrebičmi:  kombinovaný plynový sporák s elektrickou rúrou a digestorom. Pod linkou  je keramický obklad. Podlahové krytiny v izbách sú plávajúce laminátové,  v kuchyni, predsieni,  kúpeľni a WC je keramická dlažba. Okná sú plastové v bielom prevedení s plastovými žalúziami. Vnútorné dvere sú hladké plné alebo presklené. Vchodové dvere sú nové, bezpečnostné. Radiátory sú doskové s osadenými meračmi. Rozvody vody a kanalizácie - výmena spoločných stúpačiek za plastové prevedená v roku 2012. Bytové rozvody vody, kanalizácie, plynu a elektroinštalácie menené v rámci rekonštrukcie bytového jadra v roku 2003. Inštalácia zemného plynu pre kuchynský sporák s meraním v inštalačnom jadre pri WC, teplá voda a kúrenie ústredné z mestského teplovodu, merače vody umiestnené v inštalačnom jadre vo WC. K bytu prináleží komora na chodbe oproti bytu a pivnica, ktorá sa nachádza v 1.PP. Byt má 6 m lodžiu so vstupom z obývacej izby. V spálni je vstavaná skriňa, rátané do položky ,,ostatné“ /pri stanovení koeficientu vplyvu vybavenia/.

Súčasťou bytu je vnútorné vybavenie: vodovodné, teplonosné, kanalizačné, elektrické a plynové bytové prípojky, prípojka STA, okrem tých, ktoré sú určené na spoločné užívanie. Poštová schránka, zvonček, kuchynská linka, plynový sporák, vodovodné batérie, vaňa a radiátory. Spoločné časti domu sú najmä: základy domu, strecha, chodby, obvodové múry, priečelia, vchody, schodištia, spoločné terasy, vodorovné nosné a izolačné konštrukcie, zvislé nosné konštrukcie, ktoré sú nevyhnutné pre jeho podstatu a bezpečnosť. Spoločné zariadenia domu sú najmä: výťahy, kočikárne, sušiarne, práčovne, STA, bleskozvody, vodovodné, kanalizačné, elektrické  a plynové domové prípojky aj keď sú umiestnené mimo domu. Charakter nehnuteľnosti: jedná sa o bytovú jednotku v bytovom dome, ktorá je zaradená do I. kategórie s úplným sociálnym vyhotovením a ústredným vykurovaním.

Pozemky registra „C“ KN parc. č. 1864, druh - zastavané plochy a nádvoria, ležiace v katastrálnom území Furča, obce: Košice - Dargovských hrdinov, okres: Košice III, polohou nachádzajúce sa v zastavanom území obce, v súvislej zástavbe bytových panelových domov. Celková výmera pozemkov je 534 m2.  Spoluvlastnícky podiel k pozemku je: 242/10000, celková výmera vlastníkovho  pozemku je  12,92 m2. Pozemky sú mierne svahovité, zastavané radovým bytovým domom Dvorkinova 6, 8, súp. č. 761. Pozemky s možnosťou napojenia na dostupné  inžinierske siete v okolí - na vodovod, kanalizáciu, elektrinu, plyn, teplovod a internet. Negatívne účinky okolia na pozemky neboli zistené. Pozemky sú nezatienené  a neohrozené chemickými výparmi.

I. Práva a záväzky viaznuce na predmete dražby
- Záložné právo k bytu podľa zák. č. 182/93 Z.z. § 15 v prospech vlastníkov bytov v dome;
- Zmluva o zriadení záložného práva na nehnuteľný majetok č. 4518572 0 01 a 4518572 8 02 v prospech Prvá stavebná sporiteľňa a.s., Bajkalská 30, 829 48 Bratislava, IČO: 31 335 004, V - 10650/2014 zo dňa 03.11.2014 - 3007/2014;
- Zriadenie exekučného záložného práva EX 175/18-20, Exekútorský úrad Michalovce, JUDr. Jozef Blaško, kpt. Nálepku 8, 071 01 Michalovce. Z-5184/2018 zo dňa 10.7.2018 - číslo zmeny 1507/2018;
- Exekučný príkaz na zriadenie exekučného záložného práva k nehnuteľnosti č. 5EX 34/2019-11, Exekútorský úrad, JUDr. Jozef Blaško, súdny exekútor, Kpt. Nálepku 8, 071 01 Michalovce, Z-1643/2019 - číslo zmeny 570/2019.

Iné údaje:
- Zmena priezviska, R-2724/2013 v.z. 2568/2013.
J. Spôsob stanovenia ceny predmetu dražby
Cena predmetu dražby bola stanovená podľa znaleckého posudku č. 20/2019 vypracovaným znalcom Ing. Eva Hakajová zo dňa 14.03.2019 na sumu 87 500,00 € (slovom Osemdesiatsedemtisícpäťsto eur).
K. Najnižšie podanie 65 625,00 € (slovom Šesťdesiatpäťtisícšesťstodvadsaťpäť eur)
L. Minimálne prihodenie 700,00 €
M. Dražobná zábezpeka a) výška 10 000,00 €
b) spôsob zloženia dražobnej zábezpeky Dražobná zábezpeka musí byť budúcim účastníkom dražby uhradená buď bezhotovostným bankovým prevodom alebo vkladom na účet dražobníka, alebo poštovou poukážkou. Dražobnú zábezpeku je možné zložiť aj v hotovosti v mieste konania dražby. Prípustné je aj zloženie dražobnej zábezpeky vo forme bankovej záruky.
Číslo účtu na zloženie dražobnej zábezpeky: IBAN: SK70 3100 0000 0043 7001 3528, BIC: LUBASKBX. Ako variabilný symbol uvedie 0022019.
c) doklad preukazujúci zloženie dražobnej zábezpeky Účastník dražby predloží pri zápise do dražby doklad o zaplatení dražobnej zábezpeky (výpis z účtu o odpísaní čiastky z účtu, bankou potvrdený vklad v hotovosti, poštovú poukážku, záručné listiny osvedčujúce bankovú záruku), príjmový pokladničný blok dražobnej spoločnosti Dom Dražieb s.r.o. Následne sa zapíše do listiny „Zápis do dražby” a bude mu pridelené dražobné číslo.
d) lehota na zloženie dražobnej zábezpeky Lehota začína 03.09.2019 a končí otvorením dražby
e) vrátenie dražobnej zábezpeky Účastníkom dražby, ktorí sa nestanú vydražiteľmi, sa vracia dražobná zábezpeka bankovým prevodom v prospech účtu, ktorý účastník písomne oznámi dražobníkovi, a to do troch pracovných dní odo dňa konania dražby. Účastníkom dražby, ktorý zložili dražobnú zábezpeku v hotovosti v mieste dražby a ktorí sa nestanú vydražiteľmi, bude dražobná zábezpeka vrátená po skončení dražby.
N. Spôsob úhrady ceny dosiahnutej vydražením
Vydražiteľ je povinný uhradiť cenu dosiahnutú vydražením nasledovne:
Ak nie je cena dosiahnutá vydražením vyššia ako 6 640 eur, je vydražiteľ povinný zaplatiť cenu dosiahnutú vydražením hneď po skončení dražby.
Ak je cena dosiahnutá vydražením vyššia ako 6 640 eur, tak najneskôr do 15 dní od skončenia dobrovoľnej dražby, a to bankovým prevodom v prospech účtu dražobníka č. účtu: 4370013528/3100, vedený v Prima banka Slovensko, a.s., IBAN: SK70 3100 0000 0043 7001 3528, BIC: LUBASKBX. Ako variabilný symbol uvedie 0022019.
Dražobná zábezpeka, ktorú vydražiteľ uhradil pred začatím dražby, sa započítava do ceny dosiahnutej vydražením. Ak bola vydražiteľom zložená dražobná zábezpeka vo forme listiny preukazujúcej vydanie bankovej záruky, je vydražiteľ povinný zaplatiť cenu dosiahnutú vydražením v plnej výške v lehote jej splatnosti, dražobník je povinný bez zbytočného odkladu po zaplatení ceny dosiahnutej vydražením vrátiť vydražiteľovi záručné listiny osvedčujúce bankovú záruku.
Cenu dosiahnutú vydražením nie je možné zaplatiť započítaním. Platba zmenkou je neprípustná.
O. Obhliadka predmetu dražby (dátum) 10.09.2019 o 11,00 hod. 17.09.2019 o 11,00 hod.
Miesto obhliadky Pred predmetom dražby: Dvorkinova 761/8, 040 22 Košice
Organizačné opatrenia V prípade záujmu o účasť na obhliadke, žiadame záujemcov o prihlásenie sa a kontaktovanie našej spoločnosti na tel. čísle 0905 343 254, najneskôr 1 deň pred termínom obhliadky.
K obhliadke je potrebné si priniesť úradný doklad totožnosti (napr. občiansky preukaz, pas), právnické osoby aj úradný výpis z registra, kde je zapísaná a z ktorého bude vyplývať, kto je oprávnený konať v jej mene (napr. výpis z obchodného registra).
Pokiaľ vlastník alebo osoba, ktorá má predmet v nájme, neumožní riadnu obhliadku predmetu dražby, bude obhliadka uskutočnená v rámci možností.
Účastníkom dražby môže byť osoba, ktorá spĺňa podmienky ustanovené zákonom 527/2002 Z.z. o dobrovoľných dražbách a dostavila sa s cieľom urobiť podanie. Ostatné osoby platia vstupné 3 €.
Vyzývame budúcich účastníkov dražby, aby sa dostavili na dražbu minimálne 30 minút pred jej začatím, z dôvodu zisťovania totožnosti, zloženia dražobnej zábezpeky a zápisu do zoznamu účastníkov dražby.
Účastníkom dobrovoľnej dražby môžu byť len osoby, ktoré spĺňajú zákonné podmienky v zmysle § 5 zák. č. 527/2002 Z. z. o dobrovoľných dražbách a ktoré pred začatím dražby predložia dražobníkovi:
a) doklad o zložení dražobnej zábezpeky,
b) čestné vyhlásenie, že nie je osobou vylúčenou z dražby v zmysle § 20 ods. 2 zák. č. 527/2002 Z. z. o dobrovoľných dražbách (formulár je k dispozícii aj u dražobníka),
c) doklad totožnosti (napr. platný občiansky preukaz, cestovný pas a pod.),
d) ak ide právnickú osobu, aktuálny úradný výpis z registra, kde je zapísaná a z ktorého bude vyplývať, kto je oprávnený konať v jej mene (napr. výpis z obchodného registra),
e) v prípade zastúpenia účastníka splnomocnencom - špeciálne splnomocnenie s úradne osvedčeným podpisom zastúpeného účastníka, pričom zo splnomocnenia musí výslovne vyplývať oprávnenie splnomocnenca konať v mene zastúpeného na dobrovoľnej dražbe.
P. Nadobudnutie vlastníckeho práva k predmetu dražby
Ak uhradil vydražiteľ cenu dosiahnutú vydražením v ustanovenej lehote, prechádza na neho vlastnícke právo k predmetu dražby momentom udelenia príklepu. V opačnom prípade zodpovedá za škodu týmto konaním spôsobenú a dražobník je oprávnený požadovať od vydražiteľa úhradu škody, ktorú týmto konaním spôsobil (úhrada škody bude čerpaná zo zloženej dražobnej zábezpeky, prípadne bude požadované plnenie bankou poskytujúcou bankovú záruku).
V prípade úhrady ceny dosiahnutej vydražením vydražiteľom, dražobník odovzdá vydražiteľovi osvedčený odpis notárskej zápisnice, ktorou bol osvedčený priebeh dražby a ktorý je dôkazom (právnym titulom) o nadobudnutí vlastníckeho práva k predmetu dražby momentom udelenia príklepu licitátorom. Zároveň dražobník zabezpečí zápis vlastníckeho práva pre vydražiteľa v príslušnom katastri záznamom.
R. Podmienky odovzdania predmetu dražby
Ak nadobudol vydražiteľ vlastnícke právo k predmetu dražby, je dražobník podľa § 29 zák. č. 527/2002 Z. z. povinný odovzdať predmet dražby a listiny, ktoré osvedčujú vlastnícke právo a sú nevyhnutné na nakladanie s predmetom dražby alebo osvedčujú iné práva vydražiteľa k predmetu dražby, bez zbytočného odkladu vydražiteľovi. Ak ide o nehnuteľnosť, odovzdá predchádzajúci vlastník predmet dražby vydražiteľovi bez zbytočných prieťahov za prítomností dražobníka, na základe predloženia osvedčeného odpisu notárskej zápisnice a doloženia totožnosti vydražiteľa. O odovzdaní predmetu dražby sa spíše „Zápisnica o odovzdaní predmetu dražby“, ktorú podpíše predchádzajúci vlastník predmetu dražby, vydražiteľ a dražobník. Všetky náklady spojené s odovzdaním a prevzatím predmetu dražby nesie vydražiteľ. Táto povinnosť sa nevzťahuje na náklady, ktoré vznikli z dôvodov na strane predchádzajúceho vlastníka alebo dražobníka. Nebezpečenstvo škody na predmete dražby prechádza z navrhovateľa dražby na vydražiteľa dňom odovzdania predmetu dražby, v ten istý deň prechádza na vydražiteľa zodpovednosť za škodu spôsobenú v súvislosti s predmetom dražby. Ak je vydražiteľ v omeškaní s prevzatím predmetu dražby, nesie nebezpečenstvo škody a zodpovednosť za škodu vydražiteľ.
S. Poučenie podľa § 21 ods. 2 až 6 zákona č. 527/2002 Z.z. o dobrovoľných dražbách
  1. V prípade, ak boli porušené ustanovenia zákona o dobrovoľných dražbách, môže osoba, ktorá tvrdí, že tým bola dotknutá na svojich právach, požiadať súd, aby určil neplatnosť dražby. Právo domáhať sa určenia neplatnosti dražby zaniká, ak sa neuplatní do troch mesiacov odo dňa príklepu, ak dôvody neplatnosti dražby súvisia so spáchaním trestného činu a zároveň ide o dražbu domu alebo bytu, v ktorom má predchádzajúci vlastník predmetu dražby v čase príklepu hlásený trvalý pobyt podľa zákona č. 253/1998 Z.z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky v znení zákona č. 454/2004 Z.z., v tomto prípade je možné domáhať sa neplatnosti dražby aj po uplynutí tejto lehoty. V prípade spoločnej dražby bude neplatná len tá časť dražby, ktorej sa takýto rozsudok týka.
  2. Osoba, ktorá podala na súde žalobu podľa bodu 1 písmena S tohto oznámenia o dražbe, je povinná oznámiť príslušnej správe katastra nehnuteľností začatie súdneho konania.
  3. Účastníkom súdneho konania o neplatnosť dražby podľa bodu 1 písmena S tohto oznámenia o dražbe sú navrhovateľ dražby, dražobník, vydražiteľ, predchádzajúci vlastník a dotknutá osoba podľa bodu 2 písmena S tohto oznámenia o dražbe.
  4. Ak súd určí dražbu za neplatnú, účinky príklepu zanikajú ku dňu príklepu.
  5. Neplatnosť dražby nie je možné vysloviť z dôvodu oneskoreného začatia dražby, ak bolo príčinou oneskoreného začatia dražby konanie inej dražby tým istým dražobníkom na tom istom mieste alebo ak neumožnil vlastník predmetu dražby, ako aj osoba, ktorá má k predmetu dražby iné ako vlastnícke právo, vykonať riadnu obhliadku predmetu dražby.
T. Notár
a) titul JUDr.
b) meno Pavol
c) priezvisko Dorič
d) sídlo Floriánska 19, 04001 Košice