Insolvenční Rejstřík ČR

Obchodný vestník
Detail

Stiahnuť podanie
  • Vestník č:
  • 43/2016
  • Kapitola:
  • Dražby
  • Podanie:
  • Oznámenie o výsledku dobrovoľnej dražby
  • Deň vydania:
  • 3.3.2016
  • Značka:
  • X001478
IUSTITIA OMNIBUS, s.r.o.
Oznámenie o dobrovoľnej dražbe (podľa § 17 zákona č. 527/2002 Z.z.) :
Oznámenie o dražbe číslo 01/2015
A. Označenie dražobníka
I. Obchodné meno/meno a priezvisko IUSTITIA OMNIBUS, s.r.o.
II. Sídlo/bydlisko Hodžova 8010 01 Žilina
a) Názov ulice/verejného priestranstva Hodžova
b) Orientačné/súpisné číslo 8
c) Názov obce Žilina d) PSČ 010 01
e) Štát Slovenská republika
III. Zapísaný Okresný súd Žilina , oddiel: Sro , vložka číslo: 51789/L
IV. IČO/ dátum narodenia 44933401
IV. IČO/ dátum narodenia
C. Miesto konania dražby V sídle dražobníka, t.j. Hodžova 8, 010 01 Žilina, zasadacia miestnosť č. 1 na 1. poschodí
D. Dátum konania dražby 23. 02. 2016
E. Čas konania dražby 10:00 hod.
F. Kolo dražby 1. kolo
G. Predmet dražby

Predmetom dražby sú nehnuteľnosti vedené Okresným úradom v Žiline, katastrálny odbor, na LV č. 5217, pre
katastrálne územie Žilina, obec Žilina, okres Žilina, ako:

-  pozemok parc. registra „C“ č. 211 o výmere 244 m2 – zastavané plochy a nádvoria,
-  stavba – dom súp. č. 196 postavený na pozemku parc. č. 211.

Predmet dražby je vo vlastníctve spoločnosti EUROFIN, spol. s r.o., so sídlom Hodžova 13, 010 01 Žilina, IČO:
31 599 583 v spoluvlastníckom podiele 1/1.

H. Opis predmetu dražby

Stavba – dom súp. č. 196 (ďalej len „stavba“ alebo „dom“) je umiestnená v zastavanom území mesta Žilina, na Mariánskom námestí, ktoré je súčasťou meststkej pamiatkovej rezervácie. Adresa objektu je : Mariánske námestie 9, Žilina. Pôvodný dom bol postavený v rôznych časových obdobiach. Najstaršia je gotická klenbová pivnica pod arkádou prízemia, ktorá môže pochádzať z 15. storočia. Z tohto obdobia môžu byť aj steny pôvodnej časti suterénu. Nadzemná časť bola pôvodne postavená v renesančnom slohu a po roku 1797, kedy dom poškodil veľký požiar, bola prestavaná do barokovej podoby. Dom bol využívaný na bývanie s obchodmi v prízemí až do 20. storočia. Naposledy bola v prízemí predajňa drogérie a reštaurácia Lunik. Po roku 1989 zmenil objekt niekoľkokrát majiteľa. Už v roku 1990 bol vypracovaný stavebno – technický a statický posudok, neskôr v roku 1993 už bolo vydané prvé rozhodnutie o zbúraní časti stavby z dôvodov narušenej statiky a celkovej stability objektu. V rokoch 1997 – 1998 súčasný vlastník vykonal rozsiahlu rekonštrukciu, pri ktorej bola prevažná časť objektu zbúraná. Zachovaná bola len časť s arkádou od námestia (suterén, prízemie a poschodie) a časť obvodových stien suterénu. Ostatná časť objektu bola zbúraná a postavená ako novostavba.

Dispozičná charakteristika:

Objekt má jedno podzemné podlažie, tri nadzemné podlažia a podkrovie. Pôdorysný tvar objektu je približne v tvare obdĺžnika.

V 1. podzemnom podlaží (suterén) sa nachádzajú priestory šatní, hygienické priestory, serverovňa, priestory trezoru, priestory bezpečnostných schránok, kuchynka a komunikačné priestory. Podlažie je prístupné vnútorným schodiskom ako aj schodiskom z vedľajšej budovy.

Na 1. nadzemnom podlaží (prízemie) sa nachádza arkáda, vstupná hala, obchodné priestory (bývalá expozitúra banky) a vnútorné centrálne schodisko. Podlažie je prístupné hlavným vstupom z Mariánskeho námestia.

Na 2. nadzemnom podlaží (1.poschodie) sa nachádzajú administratívne priestory s hygienickým zázemím a kuchynkami, hala s centrálnym schodiskom. Podlažie je prístupné vnútorným schodiskom ako aj schodiskom z vedľajšej budovy.

Na 3. nadzemnom podlaží (2.poschodie) sa nachádzajú administratívne priestory s hygienickým zázemím a kuchynkami, hala s centrálnym schodiskom. Podlažie je prístupné vnútorným schodiskom ako aj schodiskom z vedľajšej budvy.

V podkroví sa nachádzajú admistratívne priestory. Podlažie je v súčasnosti prístupné len schodiskom z vedľajšej budovy.

Konštrukčné a materiálové vyhotovenie:

Základy v pôvodnej časti sú kamenné aj betónové, pri rekonštrukcii čiastočne podchytené, v prístavbe sú železobetónové doskové.

Zvislé nosné konštrukcie – nosná konštrukcia objektu je v nadzemnej časti prevažne murovaná (v časti od ulice stenový jednotrakt) z keramických tehloblokov SETA s hrúbkou muriva 400 mm, v pôvodnej časti sú steny kamenné s hrúbkou muriva 600 mm. V podzemnej časti sú pôvodné steny z kameňa hrúbky 600 až 1000 mm. V prístabe suterénu sú obvodové steny z monolitického železobetónu hrúbky 400 mm. Všetky obvodové steny suterénu, okrem klenbovej pivnice, sú z vnútornej strany opatrené izoláciou proti vode a prímurovkou hrúbky 100 mm. Objekt je dilatačne členený na dva samostatné celky.

Vodorovné nosné konštrukcie – stropy sú prevažne keramické s betónovou zálievkou, okrem pivnice s pôvodným klenbovým stropom. Pri schodisku je strop železobetónový. Stropy nad 3. nadzemným podlažím a podkrovím sú drevené trámové s rovným podhľadom zo sadrokartónu so zateplením. Centrálne schodisko je atypické – točité, vyhotovené zo železobetónu s povrchom z prírodného kameňa.

Strecha objektu je sedlová so štítom do námestia, nosná konštrukcia krovu je drevená. Krytina strechy je z betónovej škridle Bramac. Klampiarske konštrukcie sú vyhotovené z medeného plechu. Tepelné izolácie sú vyhotovené v strešnej konštrukcii z tepelnoizolačných dosiek.

Úpravy vonkajších povrchov (fasády) sú riešené ako hladké omietky so štukovou výzdobou od Mariánskeho námestia (rímsy, šambrány, plasticita a pod). Úpravy vnútorných povrchov stien sú z omietok a keramických obkladov (hygienické priestory, priestory kuchyniek a pod.). V celom objekte sú sadrokartónové podhľady.

Podlahy – v priestoroch 1. PP sú podlahy prevažne z keramických dlaždíc, čiastočne z dosiek z prírodného kameňa. Podlahy vo vstupnej chodbe na 1. NP a bankovej hale sú z dosiek z prírodného kameňa.

V ostatných administratívnych priestoroch sú podlahy kobercové. V hygienických priestoroch a kuchynkách sú podlahy z keramických dlaždíc.

Výplne otvorov – okná sú prevažne drevené z dubového masívu s izolačným dvojsklom. V podkroví sú strešné okná Velux. Vnútorné parapety okien sú vyhotovené z dosiek z prírodného kameňa, vonkajšie sú oplechované medeným plechom. Vnútorné dvere sú riešené prevažne ako drevené dyhované v drevených aj oceľových zárubniach. V priestoroch hlavného vstupu sú posuvné dvere z hliníka s izolačným zasklením a automatickým otváraním.

Vnútorné vybavenie a rozvody:

Vykurovanie – stavba je vykurovaná ústredným teplovodným vykurovaním, v úrovni prízemia je vyhotovené podlahové teplovodné vykurovanie, v ostatných podlažiach je vykurovanie cez oceľové radiátory. Teplo je vyrábané samostatne pre pôvodnú časť banky a ostatnú časť objektu v dvoch plynových závesných turbokotloch umiestnených v úrovni 3. nadzemného podlažia. Hlavné rozvody sú z oceľových rúr.

Rozvody vody – vyhotovené pre studenú aj teplú vodu, vodovodné batérie sú pákové nerezové, teplá úžitková voda je vyrábaná centrálne v plynovej kotolni. Meranie spotreby vody je osadené na hlavnom prívode v podzemnom podlaží. Rozvody vody sú vyhotovené z oceľových rúr.

Kanalizácia – splaškové vody sú odvedené do verejnej siete. Rozvody kanaizácie sú z plastových rúr.

Elektroinštalácia – stavba je vybavená rozvodmi svetelnej aj motorickej elektroinštalácie s viacerými rozvádzačmi, bleskozvodom, rozvodmi  zabezpečovacieho systému (senzory, kamery), vrátnika a štruktúrovanej siete (rozvody počítačových sietí s napojjením na server).

Rozvody zemného plynu sú vyhotovené z oceľových rúr pre napojenie kotlov  ústreného vykurovania.

Meranie je osadené na fasáde od Hodžovej ulice. Hygienické zariadenia sú vyhotovené na štandardnej úrovni (umývadla, záchody, pisoáre, obklady vo všetkých miestnostiach). Vybavenie kuchyniek je štandardné.

Pozemok parc. registra „C“ č. 211 (ďalej len „pozemok“):

Pozemok sa nachádza v zastavanom území krajského mesta Žilina. Umiestnenie stavby je v centrálnej zóne mesta, na Mariánskom námestí. Na námestí je pozemok umiestnený pozdĺžne s Hodžovou ulicou. V okolí sú situované prevažne objekty pre obchod (obchody, reštaurácie), čiastočne aj na bývanie. Dostupnosťou k autobusovej zastávke mestskej dopravy do 3 minút (ul. Hurbanova), dostupnosť k železnici a k autobusovému nástupišťu je do 10 minút. V meste je komplexná vybavenosť krajského mesta. Pozemok je možné napojiť na všetky inžinierske siete vrátane plynu a káblovej televízie.

CH. Opis stavu predmetu dražby – Viď opis predmetu dražby

Začiatok užívania stavby - dom súp. č. 196 je uvažovaný od historicky posledne zaznamenanej rozsiahlej rekonštrukcie po veľkom požiari v roku 1797, ktorú realizovali Ottmayerovci. Gotická klenbová pivnica je však podstatne staršia (presný rok nie je známy). V rokoch 1997 – 1998 bola vykonaná rozsiahla rekonštrukcia spojená s odstránením prevažnej časti pôvodnej budovy zo statických dôvodov. Životnosť je predpokladaná 100 rokov od vykonania poslednej rozsiahlej rekonštrukcie, tzn. pri veku pôvodnej staby 216 rokov, prístavby a nadstavby 15 rokov je zostatková životnosť 85 rokov, tzn. celková predpokladaná životnosť je 301 rokov.

Stavba je situovaná v severnom rohu námestia, ku ktorému vedú ulice Hodžova a Farská. Stavba je prístupná z verejného priestranstva. Okolitú zástavbu tvoria prevažne polyfunkčné objekty historického centra mesta (obchodné priestory v kombinácií s administratívou a bývaním). Stavba nemá vlastné možnosti pre parkovanie motorových vozidiel. V danej lokalite je možnosť napojenia na kompletné rozvody inžinierskych sietí (miestne rozvody vody, kanalizácie, elektriny, oznamovacie rozvody a rozvody zemného plynu).

Stavebnotechnicky a v súlade s kolaudačným rozhodnutím z roku 1998 bola stavba využívaná ako prevádzka banky s expozitúrou a administratívnym zázemím.

Analýza prípadných rizík spojených s využívaním predmetu dražby: Nie je zabezpečené právo zodpovedajúcemu vecnému bremenu na zabezpečenie prístupu do častí stavby zo schodiska susedného objektu. Ide o vstup do podzemného podlažia a vstupy v úrovni 2., 3. nadzemného podlažia a podkrovia. Stvaby však je užívania schopná aj bez zriadenia tohto práva vstupu, pričom by bolo nevyhnutné dobudovať komunikačné prepojenie medzi 3. nadzemným podlažím a podkrovím, ktoré je v súčasnosti prístupné výlučne zo schodiska susedného objektu.

Pozemok parc. registra „C“ č. 211 sa nachádza v zastavanom území krajského mesta Žilina. Umiestnenie stavby je v centrálnej zóne mesta, na Mariánskom námestí. Na námestí je pozemok umiestnený pozdĺžne s Hodžovou ulicou. V okolí sú situované prevažne objekty pre obchod (obchody, reštaurácie), čiastočne aj na bývanie. Dostupnosťou k autobusovej zastávke mestskej dopravy do 3 minút (ul. Hurbanova), dostupnosť k železnici a k autobusovému nástupišťu je do 10 minút. V meste je komplexná vybavenosť krajského mesta. Pozemok je možné napojiť na všetky inžinierske siete vrátane plynu a káblovej televízie.

I. Práva a záväzky viaznuce na predmete dražby
V časti „C“ listu vlastníctva č. 5217, k.ú. Žilina sú vedené nasledovné ťarchy týkajúce sa predmetu predaja:

1) Zmluva o zriadení záložného práva na nehnuteľný majetok č. 02/057/06 pre FREEMAN GROUP, a.s., IČO: 45658021, Mydlárska 1, 01001 Žilina ( predtým DEXIA BANKA SLOVENSKO, a.s., Hodžova 11, 010 11 Žilina, IČO: 31575951), na parc. č. 211 zast. pl. o výmere 244 m2, DOM č.s. 196 na parc. č. 211, podľa Č. V 2194/06-1603/06; postúpenie pohľadávky – podľa č. Z 6327/2015 – 4175/15;
2) Exekučný príkaz na vykonanie exekúcie zriadením exekuč. zál. práva č. EX 1395/13 od súd. exekútora JUDr. Ing. Pavol Malík, na parc. č. 211,213, polyf. dom č.s. 184 na parc. č. 213, dom č.s. 196 na parc. č. 211, č. Z 323/14-214/14
3) Exekučný príkaz na vykonanie exekúcie zriadením exekuč. zál. práva č. EX 375/14 od súd. exekútora JUDr. Ing. Pavol Malík, na parc.č.211,213,polyf.dom č.s.184 na parc.č.213, dom č.s. 196 na parc.č. 211, č. Z 3175/14- 2319/14
4) Rozhodnutie o zriadení záložného práva č. 9500502/5/2356795/2014/Bal od Daňového úradu Žilina so sídlom ul. Janka Kráľa 2, 010 01 Žilina na CKN par. č. 211, zast. pl. a nádv. o výmere 244 m2 a C KN par. č. 213, zast. pl. a nádv. o výmere 144 m2. Zákaz nakladať s predmetom záložného práva podľa Z 4698/14, 3233/14
5) Rozhodnutie o zriadení záložného práva č. 9500502/5/2364910/2014/Bal od Daňového úradu Žilina so sídlom ul. Janka Kráľa 2, 010 01 Žilina na CKN par. č. 211, zast. pl. a nádv. o výmere 244 m2 a C KN par. č. 213, zast. pl. a nádv. o výmere 144 m2. Zákaz nakladať s predmetom záložného práva podľa Z 4811/14, 3234/14;
6) Exekučný príkaz na vykonanie exekúcie zriadením exekuč. zál. práva č. EX 1078/14 od súd. exekútora JUDr. Ing. Pavol Malík, na parc.č.211,213,polyf.dom č.s.184 na parc.č. 213,dom č.s. 196 na parc.č. 211,č. Z 8143/14-5488/14
7) Z 4823/2015 – Exekučné záložné právo – Príkaz na zriadenie exekučného záložného práva EX 11434/2014-12 od súdneho exekútora : JUDr. Zora Ferdinandy so sídlom Štefánikova 6, 040 01 Košice na nehnuteľnosti: pozemok reg. CKN par. č. 211, zast. pl. a nádv. o výmere 244 m2, C KN par. č. 213, zast. pl. a nádv. o výmere 144 m2, stavbu so s. č. 184-polyf. dom +1 B.J. na C KN par. č. 213 a stavbu so s.č. 196-dom na C KN par. č. 211. E KN- 2909/2015
8) Z – 7245/2015 – Exekučný príkaz na zriad. ex. zálož. práva EX 135/15 od JUDr. Marián Janec, Exekútorský úrad Žilina, so sídlom Sad SNP 666/12, Žilina, oprávnený: Mesto Žilina, Námestie obetí komunizmu 1, 01001 Žilina, IČO: 00321796 pozemok reg. CKN par. č. 211, zast. pl. a nádv. o výmere 244 m2, C KN par. č. 213, zast. pl. a nádv. o výmere 144 m2, stavbu so s. č. 184-polyf. Dom +1 B.J. na C KN par. č. 213 a stavbu so s.č. 196-dom na CKN par. č. 211 – 4446/15
9) Z 6413/2015 – Rozhodnutie o zriadení záložného práva č. 20565951/2015 od Daňového úradu Žilina so sídlom ul. Janka Kráľa 2, 010 01 Žilina na CKN par. č. 211, zast. pl. a nádv. o výmere 244 m2 a C KN par. č. 213, zast. pl. a nádv. o výmere 144 m2. Zákaz nakladať s predmetom záložného práva podľa – 4604/2015
10) Z 7785/2015 – rozhodnutie o zriadení záložného práva č. 20796328/2015 od Daňového úradu Žilina so sídlom ul. Janka Kráľa 2, 010 01 Žilina na CKN par. č. 211, zast. pl. a nádv. o výmere 244 m2 a C KN par. č. 213, zast. pl. a nádv. o výmere 144 m2, Zákaz nakladať s predmetom záložného práva – 4930/15

Iné údaje zapísané v liste vlastníctva č. 5217, k.ú. Žilina:
1) ROZHODNUTÍM ŠKOLSKEJ A KULTÚRNEJ KOMISIE ONV V ŽILINE Č. 89/1963 ZO DŇA 5.11.1963 BOLA DO ÚSTREDNÉHO ZOZNAMU KULTÚRNYCH PAMIATOK SR ZAPÍSANÁ PAMIATKA DOM MEŠTIANSKY – PARC.Č. KN Č. 211 – 1271/98
2) LIST VL.1100 (VECNÉ BREMENO)-2467/08;

Druh chránenej nehnuteľnosti:
Predmet predaja je nehnuteľná kultúrna pamiatka (národná kultúrna pamiatka). Na liste vlastníctva uvedený kód druhu chránenej nehnuteľnosti – 201. Predmet predaja je zapísaný v ústrednom zozname národných kultúrnych pamiatok pre Žilinský kraj, okres Žilina, obec Žilina podľa zákona č. 49/2002 Z.z. o ochrane pamiatkového fondu v znení neskorších predpisov. Navrhovateľ dražby oznámil štátu prostredníctvom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky úmysel túto národnú kultúrnu pamiatku predať a ponúkol mu ju na predaj. Štát v zastúpení Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky nevyužil svoje zákonné predkupné právo a neprijalo ponuku na kúpu predmetu predaja, čím predkupné právo štátu podľa § 23 zákona č. 49/2002 Z.z. zaniklo a predmet dražby v zmysle § 3 zákona č. 527/2002 Z.z. je možné dražiť.

Nájomný vzťah:
Na predmete nájmu viazne nájomný vzťah vzniknutý na základe Zmluvy o nájme nebytových priestorov zo dňa 01.08.2015, uzatvorenej so spoločnosťou MB CONSULT, s.r.o., so sídlom Jána Kovalíka, IČO: 36 732 249, zapísaná v OR SR Okresného súdu Žilina, odd. Sro, vložka č. 18562/L ako nájomcom, predmetom ktorej je nájom predmetu dražby na dobu určitú (10 rokov odo dňa uzatvorenia zmluvy).

Poznámka:
Ak uhradil vydražiteľ cenu dosiahnutú vydražením v ustanovenej lehote, prechádza na neho vlastnícke právo k predmetu dražby udelením príklepu, pričom v takom príapade zanikajú ostatné záložné práva v poradí za záložným veriteľom vykonávajúcim záložné právo.
J. Výška ceny dosiahnutá vydražením Na dražbe nebolo urobené ani najnižšie podanie.
K. Najnižšie podanie nebolo urobené
R. Podmienky odovzdania predmetu dražby
S. Poučenie podľa § 21 ods. 2 až 6 zákona č. 527/2002 Z.z. o dobrovoľných dražbách
  1. V prípade, ak boli porušené ustanovenia zákona o dobrovoľných dražbách, môže osoba, ktorá tvrdí, že tým bola dotknutá na svojich právach, požiadať súd, aby určil neplatnosť dražby. Právo domáhať sa určenia neplatnosti dražby zaniká, ak sa neuplatní do troch mesiacov odo dňa príklepu, ak dôvody neplatnosti dražby súvisia so spáchaním trestného činu a zároveň ide o dražbu domu alebo bytu, v ktorom má predchádzajúci vlastník predmetu dražby v čase príklepu hlásený trvalý pobyt podľa zákona č. 253/1998 Z.z. o hlásení pobytu občanov Slovenskej republiky a registri obyvateľov Slovenskej republiky v znení zákona č. 454/2004 Z.z., v tomto prípade je možné domáhať sa neplatnosti dražby aj po uplynutí tejto lehoty. V prípade spoločnej dražby bude neplatná len tá časť dražby, ktorej sa takýto rozsudok týka.
  2. Osoba, ktorá podala na súde žalobu podľa bodu 1 písmena S tohto oznámenia o dražbe, je povinná oznámiť príslušnej správe katastra nehnuteľností začatie súdneho konania.
  3. Účastníkom súdneho konania o neplatnosť dražby podľa bodu 1 písmena S tohto oznámenia o dražbe sú navrhovateľ dražby, dražobník, vydražiteľ, predchádzajúci vlastník a dotknutá osoba podľa bodu 2 písmena S tohto oznámenia o dražbe.
  4. Ak súd určí dražbu za neplatnú, účinky príklepu zanikajú ku dňu príklepu.
  5. Neplatnosť dražby nie je možné vysloviť z dôvodu oneskoreného začatia dražby, ak bolo príčinou oneskoreného začatia dražby konanie inej dražby tým istým dražobníkom na tom istom mieste alebo ak neumožnil vlastník predmetu dražby, ako aj osoba, ktorá má k predmetu dražby iné ako vlastnícke právo, vykonať riadnu obhliadku predmetu dražby.
U. Označenie licitátorov
I. Obchodné meno/meno a priezvisko JUDr. Martina Bulejová
II. Sídlo/bydlisko
a) Názov ulice/verejného priestranstva Horelica
b) Orientačné/súpisné číslo 330
c) Názov obce Čadca d) PSČ 022 01
e) Štát Slovenská republika
III. Zapísaný
IV. IČO/ dátum narodenia 15.10.1986
V. Odhad ceny predmetu dražby Ohodnotenie predmetu dražby bolo vykonané Znaleckým posudkom č. 200/2015 zo dňa 2.9.2015 vypracovaným Ing. Jánom Ďurišom, Višňové 741, znalec z odboru stavebníctvo, odhad hodnoty nehnuteľností a pozemné stavby. Všeobecná odhadovaná cena stanovená znaleckým posudkom podľa vyhl. MS SR č. 492/2002 Z.z. je vo výške 884.000,-EUR.